ITALIJANSKI PRIVREDNICI TRAŽE SVEŽ NOVAC Hitno iskoristiti sve resurse koje nudi Evropska unija

BiznisEUVesti

1.6.2020 13:56 Autor: Marija Jovanović 0

ITALIJANSKI PRIVREDNICI  TRAŽE SVEŽ NOVAC Hitno iskoristiti sve resurse koje nudi Evropska unija ITALIJANSKI PRIVREDNICI  TRAŽE SVEŽ NOVAC Hitno iskoristiti sve resurse koje nudi Evropska unija
Banke, građevinari, poljoprivredno-prehrambene kompanije, mala i srednja preduzeća i velike industrijske grupe u zajedničkom saopštenju pozvale su italijansku vladu, parlament i sve političke snage... ITALIJANSKI PRIVREDNICI  TRAŽE SVEŽ NOVAC Hitno iskoristiti sve resurse koje nudi Evropska unija

Banke, građevinari, poljoprivredno-prehrambene kompanije, mala i srednja preduzeća i velike industrijske grupe u zajedničkom saopštenju pozvale su italijansku vladu, parlament i sve političke snage da odmah iskoriste sve resurse i mehanizme koje je Evropa već učinila dostupnima za ublažavanje štete nastale pandemijom korona virusa.

Ukoliko to ne učinite, bio bi to neshvatljiv izbor i podrazumevao bi ozbiljnu odgovornost prema državi, njenim građanima i preduzećima„, navode u saopštenju koje prenosi „EuropeToday“.

Iako nije direktno spomenta, piše list, jasno je da se apeluju na vladu da iskoristi i kreditnu liniju, takozvani MES (Mehanizmo Europeo di Stabilita), koja predviđa nižu kamatnu stopu i povoljnije uslove, namenjene zemljama EU za ublažavanje posledica pandemije.

Foto:Pixabay

Italiji je već od Evropske Unije odobreno 170 milijardi bespovratne pomoći, ali taj novac će stići tek početkom naredne godine. Autori apela ističu da Italija ima potrebu za svežim novcem i to odmah kako bi mogla efikasno da se suoči sa ekonomskih posledicama krize, prenosi Tanjug.

„Dramatično stanje i vrlo nesigurni izgledi naše ekonomije iziskuju snažne i neposredne intervencije kako bi se pomoglo preduzećima i porodicama i podstakle javne investicije“, piše u apelu.

One ističu pozitivne strane kreditne linije, niske kamate i gotovo bez uslova, stvorene posebno za korona virus krizu. Različiti pogledi na ovo, pise “EuropaToday”, mogli bi ugroziti italijansku vladu u ovom, više nego delikatnom trenutku.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...