IZBEGNUTA RECESIJA UPRKOS PANDEMIJI Kina lider u ekonomskom oporavku

SvetVesti

11.10.2020 10:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

IZBEGNUTA RECESIJA UPRKOS PANDEMIJI Kina lider u ekonomskom oporavku IZBEGNUTA RECESIJA UPRKOS PANDEMIJI Kina lider u ekonomskom oporavku
Kina je globalni lider u ekonomskom oporavku tokom pandemije korona virusa, a njen ekonomski uticaj do kraja godine biće veći nego ikad. Druga po... IZBEGNUTA RECESIJA UPRKOS PANDEMIJI Kina lider u ekonomskom oporavku

Kina je globalni lider u ekonomskom oporavku tokom pandemije korona virusa, a njen ekonomski uticaj do kraja godine biće veći nego ikad.

Druga po veličini ekonomija u svetu uspela je da izbegne recesiju, za razliku od drugih svetskih sila, piše Tanjug, pozivajući se na CNN.

Prognoze su da će rast BDP u Kini ove godine biti 1,6 procenata, dok će sa druge strane pad globalne ekonomije biti 5,2 odsto, pokazuju podaci Svetske banke.

Kina je uspela da za relativno kratko vreme ostvari oporavak ekonomije zahvaljujući preduzetim merama. Vlada je izdvojila nekoliko stotina milijardi dolara za velike infrastrukturne projekte i ponudila novčane podsticaje u cilju povećanja potrošnje stanovništva, piše CNN.

Očekuje se da će udeo Kine u svetskom BDP do kraja 2020. porasti 1,1 odsto, što je trostruko više nego prošle godine. Sa druge strane, procenjuje se da će udeo Sjedinjenih Američkih Država i evropskih zemalja u svetskom BDP biti smanjen.

  • Milovan94

    11.10.2020 #1 Author

    To može samo Kina. Ogroman je potencijal kineske ekonomije tako da mogu i prevazići veće posledice po ekonomiju uslovljene koronom.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...