Inflacija u Velikoj Britaniji viša od ciljanih dva odsto

Izgledi za dalji rast cena nakon otvaranja ekonomije

BankeBerzaNovacSvetVesti

17.6.2021 09:05 Autor: Vladimir Jokanović 0

Izgledi za dalji rast cena nakon otvaranja ekonomije Izgledi za dalji rast cena nakon otvaranja ekonomije
Britanska inflacija neočekivano je porasla iznad cilja Banke Engleske od dva odsto u maju kada je dostigla 2,1 odsto uz izglede da nastavi da... Izgledi za dalji rast cena nakon otvaranja ekonomije

Britanska inflacija neočekivano je porasla iznad cilja Banke Engleske od dva odsto u maju kada je dostigla 2,1 odsto uz izglede da nastavi da raste uporedo sa otvaranjem ekonomije nakon ukidanja restriktivnih epidemioloških mera.

Rast cena sa aprilskih 1,5 procenata podstaknut je u velikoj meri poređenjem sa cenama u maju 2020. godine, kada je zemlja bila u prvom periodu zaključavanja. To se pre svega odnosi na cene odeće, goriva i hrane, prenosi CNBC.

Funte
Foto: Pixabay.com

Investitori širom sveta procenjuju rizike od kontinuiranog skoka inflacije, posebno u SAD, gde je godišnja inflacija u maju dostigla pet odsto, što je najviše u poslednjih 13 godina i gde je najavljen još jedan stimulativni finansijski paket od 6.000 milijardi dolara.

Analitičari ocenjuju da se inflatorni pritisci u Velikoj Britaniji značajno razlikuju od onih u Americi, kao i da nisu ni izbliza toliko veliki. Ipak, ubrzanje inflacije sa 0,3 odsto u novembru prošle godine na 2,1 odsto u maju predstavljalo je najbrži šestomesečni rast od finansijske krize 2008. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...