Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
PIO Fond uvodi novinu korisnicima

Izmene kod podnošenja prijave na obavezno socijalno osiguranje od 1. jula

NovacOsiguranjePoreziPreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

16.6.2021 09:10 Autor: Miljan Paunović 0

Izmene kod podnošenja prijave na obavezno socijalno osiguranje od 1. jula Izmene kod podnošenja prijave na obavezno socijalno osiguranje od 1. jula
Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje od 1. jula više neće podnositi, preko portala Centralnog registra obaveznog osiguranja (CROSO), prijave za obveznika koje... Izmene kod podnošenja prijave na obavezno socijalno osiguranje od 1. jula

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje od 1. jula više neće podnositi, preko portala Centralnog registra obaveznog osiguranja (CROSO), prijave za obveznika koje su podnete u zakonom propisanom roku, imajući u vidu da podnosioci prijava već poseduju kvalifikovane elektronske sertifikate, saopštio je PIO fond.

Kako je istaknuto, Fond će nastaviti podnošenje prijave i nakon ovog datuma samo za fizička lica koja nemaju tehničke mogućnosti za registraciju prijave u elektronskom obliku direktno preko portala CROSO, za nosioce poljoprivrednog domaćinstva, odnosno gazdinstva, kao i za članove njihovih porodica.

„S tim u vezi, ovlašćeno lice Fonda je u obavezi da obveznika podnošenja prijave, u slučaju da je došao u prostorije Fonda i da želi da prijava koja se podnosi u roku bude podneta od strane zaposlenog u Fondu, uputi da prijavu podnese elektronskim putem preko portala CROSO. Takođe, zaposleni Fonda je u obavezi da, u slučaju kada prijava nije podneta u roku, obveznika podnošenja prijave uputi na mogućnost podnošenja zahteva za utvrđivanje svojstva osiguranika. Po okončanju postupka, Fond će podneti prijavu putem portala CROSO“, navodi se u saopštenju.

Postupak podnošenja prijave, promene i prestanka osiguranja regulisan je Zakonom o Centralnom registru obaveznog osiguranja (CROSO). Zakonom o CROSO propisano je da se registracija osiguranika i osiguranih lica u Centralni registar vrši podnošenjem jedinstvene prijave u elektronskom obliku, direktno preko portala CROSO od strane podnosioca jedinstvene prijave. Podnosilac prijave dužan je da se registruje na portalu korišćenjem kvalifikovanog elektronskog sertifikata.

Rok za podnošenje prijave je najkasnije pre stupanja zaposlenog i drugog radno angažovanog lica na rad, odnosno u roku od tri radna dana od dana početka obavljanja delatnosti, odnosno od dana prestanka zaposlenja, prestanka obavljanja poslova ili obavljanja delatnosti, odnosno od dana nastale promene u toku osiguranja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...