PANDEMIJA PROMENILA MIGRACIONE TOKOVE

Izmenio se trend radnih migracija iz Srbije u EU

AnalizaEUSrbijaU fokusuVesti

14.4.2021 14:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Izmenio se trend radnih migracija iz Srbije u EU Izmenio se trend radnih migracija iz Srbije u EU
Pandemija izazvana korona virusom je u velikoj meri promenila migracijske trendove koji su bili aktuelni pre njenog izbijanja, izjavila je za biznis.rs Milica Lješević,... Izmenio se trend radnih migracija iz Srbije u EU

Pandemija izazvana korona virusom je u velikoj meri promenila migracijske trendove koji su bili aktuelni pre njenog izbijanja, izjavila je za biznis.rs Milica Lješević, nacionalna koordinatorka programa “Migracije i dijaspora” (PMD) nemačkog GIZ.

Inače, globalni program „Migracije i dijaspora“ (PMD) se po nalogu nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) sprovodi u 22 zemlje sveta, a u Srbiji ga sprovodi Deutsche Gesellschaft fuer Internationale Zusammenarbeit (GIZ) – Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju.

Iako još uvek nisu dostupne zvanične statistike o broju povratnika iz inostranstva koji su se vratili u Srbiju zbog izbijanja pandemije, u martu i aprilu 2020. godine je bilo navoda u medijima u kojima su pominjani brojevi od više stotina hiljada lica koja su se vratila, kaže Lješević.

Ona dodaje da je zatvaranje granica i ograničenje mobilnosti uticalo i na migracije i kada je Srbija u pitanju, a trend radnih migracija u zemlje EU je umanjen.

“Ovde je važno naglasiti da izazov u praćenju podataka o migracijama nije nešto sa čime se samo Srbija sreće, već i mnoge druge zemlje u regionu, u Evropi i u svetu. Država Srbija je inicirala donošenje Strategije o ekonomskim migracijama, a unapređenje prikupljanja, praćenja i upotrebe podataka o migracijama jesu jedan od predviđenih oblasti poboljšanja. Nadamo se da će Akcioni plan za period 2021-2023. godine ove strategije uskoro biti usvojen i da će PMD biti u prilici da podrži aktere da unaprede sistem upravljanja ekonomskim migracijama. Period pandemije može biti za to iskorišćen, kako su migracijski tokovi smanjeni u svom obimu“, naglasila je Milica Lješević.

Foto; Tanjug

Ona je istakla da postoje različiti primeri privlačenja mladih i obrazovanih osoba, bilo da su oni stranci ili naši državljani koji se nalaze u inostranstvu.

“Naš program se fokusira na benefite koje je moguće ostvariti kroz regularne i dobrovoljne migracije. Za osobe koje su poreklom iz Srbije, a nalaze se u Nemačkoj PMD ima ponude pod nazivom Returning Experts, Diaspora Experts ili Business ideas for development. U zavisnosti da li su zainteresovani za zaposlenje u Srbiji, kraća profesionalna angažovanja ili realizaciju biznis ideje u Srbiji mi nudimo logističku, finansijsku i metodološku podršku. Beneficije koje ovi instrumenti nude su dodatak na lokalnu platu, pokrivanje troškova boravka u Srbiji, grantovi, ali i savetodavne usluge i tehnička podrška. Do sada je većina korisnika naših instrumenata potvrdila da im je naša pomoć bila značajna i u procesu donošenja konačne odluke o povratku ili angažovanju ali i u njenoj realizaciji iste. Sve više imamo interesovanje za povratak na visokoškolske ustanove i za pokretanje biznisa“, ističe Lješević.

Globalni program „Migracije i dijaspora“ sprovodi u Srbiji GIZ u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Nacionalnom službom za zapošljavanje. Program pokreće inicijativu za osnaživanje odabranih predstavnika institucija i organizacija u Srbiji, koje bi ubuduće aktivno učestvovale u međusektorskoj saradnji i vođenju dijaloga iz oblasti migracija i saradnje sa dijasporom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...