IZOLACIJA U BRAZILSKIM FAVELAMA Lokalne bande samoinicijativno uvele mere

SvetVesti

26.3.2020 12:26 Autor: Vladimir Jokanović 0

IZOLACIJA U BRAZILSKIM FAVELAMA  Lokalne bande samoinicijativno uvele mere IZOLACIJA U BRAZILSKIM FAVELAMA  Lokalne bande samoinicijativno uvele mere
Favele u gradovima u Brazilu, gde se živi u krajnjoj bedi, potencijalno su najpogodnija mesta za brzo širenje zaraze korona virusom. Tako je i... IZOLACIJA U BRAZILSKIM FAVELAMA  Lokalne bande samoinicijativno uvele mere

Favele u gradovima u Brazilu, gde se živi u krajnjoj bedi, potencijalno su najpogodnija mesta za brzo širenje zaraze korona virusom. Tako je i u Rio de Žaneiru, trećem najvećem gradu u zemlji. Budući da tamošnja policija samo delimično kontroliše gradske favele u kojima stanuje oko 1,4 miliona ljudi, mere izolacije propisale su i regulišu kriminalne bande, koje su stvarni gospodari favela.

Da apsurd bude potpun, brazilski predsednik Žair Bolsonaro, izjavio je u utorak da je pandemija „medijski trik“ i nazvao je korona virus „malim virusom“. Inače, brazilski mediji nedavno su izvestili da je Bolsonaro zaražen korona virusom. Uprkos negodovanju medija i opozicije, u Brazilu nisu uvedene mere zabrane kretanja. „Mi uvodimo policijski čas zato što korona virus niko ne uzima ozbiljno. Najbolje je ostati kod kuće“, rekao je za „Guardian“ jedan od lidera bandi iz Rija.

Narko dileri samoinicijativno su uveli internu satnicu i zabranili stanovništvu izlazak iz kuća posle 20 sati. „Svako ko izađe napolje biće kažnjen“, glasi upozorenje stanovnicima favela, a ovu praksu su prvi započeli banditi iz Siđad de Deus u zapadnom delu Rija. Slične „mere“ preduzete su i u favelama u drugim gradovima.

Pored izrečene zabrane kretanja, neformalne vlasti gradskih favela, odredile su vlasnicima prodavnica i drugih radnji da li i kada smeju da otvore svoje lokale. Prioritet imaju pekare, koje rade do početka policijskog časa. Prema navodima brazilskih medija, stanovnici favela veoma disciplinovano poštuju nova pravila. U Brazilu je registrovano 2.563 slučaja zaraženih korona virusom, a 60 osoba je preminulo.

Tagovi
BRAZIL

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...