Obnova punih diplomatskih odnosa

Izrael i Turska ponovo imenuju ambasadore u Ankari i Tel Avivu

SvetVesti

18.8.2022 12:17 Autor: Vladimir Jokanović 2

Izrael i Turska ponovo imenuju ambasadore u Ankari i Tel Avivu Izrael i Turska ponovo imenuju ambasadore u Ankari i Tel Avivu
Turska i Izrael ponovo će imenovati svoje ambasadore posle četiri godine od njihovog opoziva, potvrdile su obe zemlje, nagoveštavajući prekretnicu u procesu poboljšanja odnosa.... Izrael i Turska ponovo imenuju ambasadore u Ankari i Tel Avivu

Turska i Izrael ponovo će imenovati svoje ambasadore posle četiri godine od njihovog opoziva, potvrdile su obe zemlje, nagoveštavajući prekretnicu u procesu poboljšanja odnosa. Turska i Izrael proterale su ambasadore 2018. godine usled pogoršanja odnosa posle ubistva 60 palestinaca koji su protestovali zbog otvaranja američke ambasade u Jerusalimu.

Turska i Izrael dugo rade na poboljšanju zategnutih odnosa, ostvarujući ključni proboje u oblasti energetskih veza. Kancelarija izraelskog premijera Jaira Lapida saopštila je u sredu da su dve zemlje odlučile da obnove pune diplomatske odnose, prenosi Reuters. Lapid je prethodno obavio telefonski razgovor sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

„Odlučeno je da se nivo odnosa između dve zemlje još jednom podigne na nivo potpunih diplomatskih veza i da se vrate ambasadori i generalni konzuli. Unapređenje odnosa doprineće produbljivanju veza između dva naroda, širenju ekonomskih, trgovinskih i kulturnih veza i jačanju regionalne stabilnosti“, navedeno je u saopštenju kancelarije izraelskog premijera.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je novinarima u Ankari da je imenovanje ambasadora „jedan od koraka za normalizaciju odnosa“, prenosi Al Jazeera.

Šef turske diplomatije naveo je da je inicijativa za to došla od Izraela, a da je Turska prihvatila da imenuje svog ambasadora u Tel Avivu.

Čavušoglu je istakao da to ne znači da će Turska prestati da brani prava Palestine, Jerusalima i Gaze. „Važno je da se naše poruke prenose na nivou ambasadora u Tel Avivu“, kazao je turski ministar.

Poseta izraelskog predsednika Isaka Hercoga Turskoj u martu, praćena sastankom ministara spoljnih poslova, smatra se ključnom za tekući proces normalizacije odnosa.

Analitičari ocenjuju da Ankara želi da privuče investicije iz zemalja u regionu, budući da je ekonomska situacija loša. Inflacija u Turskoj premašila je 70 odsto, a predsednički izbori biće održani za godinu dana. Pored toga, bezbednosni izazovi u Siriji i istočnom Mediteranu, kao i napetosti sa Iranom, podstiču Izrael na saradnju sa Turskom, koja se pozicionirala kao balansirajuća sila u regionu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...