za prvih šest meseci ostvaren suficit od 290 miliona evra

Izvoz iz Šumadije i Pomoravlja pet odsto veći nego prošle godine

SrbijaVesti

10.8.2023 12:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Izvoz iz Šumadije i Pomoravlja pet odsto veći nego prošle godine Izvoz iz Šumadije i Pomoravlja pet odsto veći nego prošle godine
Privreda Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga za prvih šest meseci ove godine imala je izvoz od 960 miliona evra, što je 5,1 odsto više... Izvoz iz Šumadije i Pomoravlja pet odsto veći nego prošle godine

Privreda Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga za prvih šest meseci ove godine imala je izvoz od 960 miliona evra, što je 5,1 odsto više nego u isto vreme godinu pre, uz spoljnotrgovinski suficit u iznosu od približno 291 milion evra, saopštila je danas Regionalna privredna komora Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga.

Kako je navedeno, u prvih šest meseci ove godine ukupna spoljnotrgovinska razmena privrede Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga iznosila je око 1,63 milijardе evra.

Direktor Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga Predrag Lučić je ocenio da je iznos spoljnotrgovinskog suficita u prvoj polovini ove godine rekordan i da se može očekivati i dalji značajan rast izvoza i spoljnotrgovinskog suficita sa inteziviranjem proizvodnje u sektoru automobilske industrije u Kragujevcu naredne godine.

Glavni izvozni proizvodi privrede Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga su bili setovi provodnika i kablovi, tramvaji, integrisana elektronska kola, cevi i creva od plastičnih masa, delovi, pribor za motorna vozila i nameštaj.

U prvih šest meseci privreda Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga najviše је izvozila na tržišta Nemačke, Slovačke, Italije, Mađarske, Poljske i Češke. Najveći uvoz ostvaren je iz Nemačke, Italije, Koreje i Kine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...