Ogromni gubici britanske privrede nakon Brexita

Izvoz mleka i kajmaka u EU pao za 96 odsto

AgrobiznisBiznisSvetVesti

29.4.2021 12:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Izvoz mleka i kajmaka u EU pao za 96 odsto Izvoz mleka i kajmaka u EU pao za 96 odsto
Zbog Brexita, prodaja mleka i kajmaka iz Velike Britanije u EU pala je za 96 odsto, a prodaje piletine i govedine za gotovo 80... Izvoz mleka i kajmaka u EU pao za 96 odsto

Zbog Brexita, prodaja mleka i kajmaka iz Velike Britanije u EU pala je za 96 odsto, a prodaje piletine i govedine za gotovo 80 odsto, govore podaci Udruženja za hranu i piće Velike Britanije, a prenosi The Independent.

Trgovinske barijere proizišle iz sporazuma o Brexitu koštale su izvoznike više od 1,1 milijardu funti od početka godine.

Izvoz hrane i pića u zemlje koje nisu članice EU povećao se za 8,7 odsto između februara 2020. i februara 2021. godine, ali je u EU opao za 40,9 procenata.

Kako piše britanski list, stručnjaci veruju da je od suštinske važnosti da Velika Britanija hitno nastavi razgovore sa EU, kako bi se to rešilo. Međutim, kako se napominje premijer Boris Džonson (Boris Johnson) do sada odbija da pokrene takve bilateralne razgovore.

  • Anna

    29.4.2021 #1 Author

    Morali su da znaju da će se tako nešto dogoditi. S druge strane možda će im svetsko tržište kompenzovati gubitke nastale izlaskom iz EU

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...