Posledica boljeg poslovanja u Kini

Izvoz nemačke elektro-industrije beleži rast po prvi put od prošle jeseni

EUVesti

19.3.2024 15:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Izvoz nemačke elektro-industrije beleži rast po prvi put od prošle jeseni Izvoz nemačke elektro-industrije beleži rast po prvi put od prošle jeseni
Nemačka elektronska i digitalna industrija povećala je izvoz u januaru, prvi put za šest meseci, objavila je agencija DPA. Izvoz je porastao za 0,3... Izvoz nemačke elektro-industrije beleži rast po prvi put od prošle jeseni

Nemačka elektronska i digitalna industrija povećala je izvoz u januaru, prvi put za šest meseci, objavila je agencija DPA.

Izvoz je porastao za 0,3 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, na 20,8 milijardi evra, pokazali su podaci udruženja ZVEI.

„Poslednje povećanje je prvenstveno zbog oživljavanja poslovanja u Kini, koje je poraslo za više od petine u odnosu na prethodnu godinu“, rekao je glavni ekonomista ZVEI Andreas Gonterman (Gontermann).

U plusu je i izvoz u Francusku, dok je u SAD opao.

Međutim, uvoz elektro proizvoda u Nemačku je još slab. U januaru je pao za 7,2 odsto, na 21,3 milijarde evra a takav trend traje još od avgusta.

Tokom 2023. je ova grana industrije u Nemačkoj, uprkos slabijoj drugoj polovini godine, zabeležila blagi rast izvoza, na 253,8 milijardi evra.

Sa prometom od oko 225 milijardi evra i oko 912.000 zaposlenih u 2022. elektronska i digitalna industrija se ubraja u najjače grane nemačke privrede.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...