Jaja i piletina iz Srbije nalaze put do tržišta EU?
AgrobiznisBiznisEUSrbijaU fokusuVesti
28.12.2021 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs
Krajem septembra iz Brisela je stigla vest da bi nakon trideset godina svinjsko i pileće meso iz Srbije ponovo moglo da se nađe na tržištu Evropske unije. I dok proizvodnja svinjetine mora da sačeka dodatne kontrole, postupak odobravanja izvoza živinskog mesa i jaja je u toku.
Vraćanje na listu zemalja koje mogu da izvoze piletinu i jaja u Evropsku uniju nije nimalo lak posao, zbog toga što nas na tom tržištu nema pune tri decenije.
„Imali smo vrlo zahtevnu online reviziju u junu, kada smo doneli neke male korektivne mere koje smo otklonili za kratko vreme i dostavili Evropskoj komisiji. Sada oni to razmatraju i ušli smo u proceduru da oni to čitaju i očekujemo odobrenje“, kaže Emina Milakara iz Uprave za veterinu za RTS.
U Srbiji postoji više od 1.600 farmi za tov živine i 1.050 farmi za proizvodnju jaja. Prošle godine na njima je proizvedeno 115.000 tona pilećeg mesa i milijardu i po jaja.
Gotovo sve je potrošeno na domaćem tržištu, jer je zbog zabrane izvoza u EU, živinarima dostupno samo tržište Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA). Put Evrope pre bi mogla da krenu jaja nego meso. Pet, šest farmi već je spremno da „izađe na crtu” evropskim proizvođačima.
„Dobra je okolnost da je u proteklom periodu učinjeno mnogo na regulaciji propisa o kontroli i prevenciji salmonele, obeležavanju i deklarisanju jaja, gde je to sve usklađeno sa evropskim pravilima. Treba imati u vidu da tehnološki ne zaostajemo, da smo što se tiče sirovinske baze često čak u prednosti u odnosu na njih“, ističe Rade Šćepanović iz Rebrakomerca.
Pročitajte još:
Da bi iskoristili mogućnost izvoza u Uniju mnogi će morati da unaprede proizvodnju, što zahteva znatna ulaganja. U ovom trenutku evropske standarde, kažu u Upravi za veterinu, imaju samo dve klanice i dve fabrike za preradu mesa, piše RTS.
„Imamo u Srbiji preko 90 registrovanih objekata za klanje, ali to su u principu za tržište EU relativno mali objekti. Treba dosta investicija da se kapaciteti ukrupne i da se investira u kapacitete koji znače neke više faze obrade mesa. Piletine zaklane u trupu možete naći gde hoćete u mnogo većim sistemima. To su velike investicije“, kaže Škorić.
Prednost srpske piletine u odnosu na evropsku je, kažu stručnjaci, kvalitetnije meso, genetski nemodifikovano, jer naše životinje jedu hranu koja u sebi ne sadrži genetski modifikovan kukuruz ili soju.