Slabljenje restriktivnih mera omogućilo kompanijama da slobodnije posluju

Japan beleži najsnažniji rast izvoza u poslednje dve i po godine

SvetVesti

9.5.2022 11:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Japan beleži najsnažniji rast izvoza u poslednje dve i po godine Japan beleži najsnažniji rast izvoza u poslednje dve i po godine
Japanska vlada ublažava mere vezane za pandemiju korona virusa, pa uslužni sektor ove zemlje beleži rast po prvi put u četiri meseca, uprkos padu... Japan beleži najsnažniji rast izvoza u poslednje dve i po godine

Japanska vlada ublažava mere vezane za pandemiju korona virusa, pa uslužni sektor ove zemlje beleži rast po prvi put u četiri meseca, uprkos padu broja novih narudžbina.

Indeks menadžera nabavke u Jibun Bank Flash Japan Manufacturing porastao je na 50,7 u aprilu sa 49,4 u martu, nakon preliminarnog očitavanja od 50,5, piše Financial Times.

Početna cifra bila bi još veća da je nije povukao slabiji rast ukupnog broja novih narudžbina, do čega je došlo zbog nesigurnosti vezane za potražnju u kontekstu rusko-ukrajinskog sukoba i zaključavanja u Kini.

“Slabljenje restriktivnih mera vezanih za virus Covid-19 omogućilo je uslužnim biznisima da slobodnije posluju u aprilu”, rekao je ekonomista iz kompanije S&P Global Usama Bhati (Usamah Bhatti), koji je sastavio indeks koristeći odgovore od oko 400 anketiranih kompanija iz sektora.

“Firme iz privatnog sektora su komentarisale stagnaciju u novom rastu porudžbina, međutim uslovi potražnje su blaži za firme dobara i za uslužne kompanije”, dodao je Bhati.

Treća najveća ekonomija na svetu je takođe zabeležila najsnažniji rast izvoza u dve i po i prvo povećanje prodaje na osnovu izvoza od decembra, zahvaljujući rastu broja narudžbina, posebno iz Kine.

U japanskom uslužnom sektoru raste samopouzdanje kada je u pitanju krajnji ishod za poslovnu aktivnost, a prema indeksu optimizam je najvišem nivou u poslednjih pet meseci.

  • jelena93

    9.5.2022 #1 Author

    Svaka im čast

    Odgovori

  • SANJA

    9.5.2022 #2 Author

    Japan je sila,ne treba se brinuti za njih

    Odgovori

  • SRDJAN

    9.5.2022 #3 Author

    Sta god da ih snadje oni se izdignu. Sila su bas.

    Odgovori

  • IVAN

    9.5.2022 #4 Author

    Japan uvek bio svetska klasa

    Odgovori

  • GOCA BG

    9.5.2022 #5 Author

    Sjajan rezultat za kratko vreme..

    Odgovori

  • TATJANA

    10.5.2022 #6 Author

    svaka cast James pancima

    Odgovori

  • DJORDJE1

    10.5.2022 #7 Author

    Japan je jedna od ekonomski najjačih država na svetu.

    Odgovori

  • BOJANA

    10.5.2022 #8 Author

    Bar da neko ima pozitivnih poslovanja.

    Odgovori

  • MAJALG

    22.5.2022 #9 Author

    Ocekivana vest, pogotovo zbog ublazavanja korona mera, svi smo bili svedoci koliko je Japanski narod bio ekstreman u doba korone merama.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...