JAPAN BLIZU VANREDNOG STANJA Prekida isporuku pošiljki u više od 150 zemalja i zabranjuje pušenje

SvetVesti

1.4.2020 15:59 Autor: Julijana Vincan 1

JAPAN BLIZU VANREDNOG STANJA Prekida isporuku pošiljki u više od 150 zemalja i zabranjuje pušenje JAPAN BLIZU VANREDNOG STANJA Prekida isporuku pošiljki u više od 150 zemalja i zabranjuje pušenje
Broj novozaraženih od korona virusa u Japanu ubrzano raste i ta zemlja se nalazi na ivici proglašenja vanrednog stanja, rekao je šef kabineta premijera... JAPAN BLIZU VANREDNOG STANJA Prekida isporuku pošiljki u više od 150 zemalja i zabranjuje pušenje

Broj novozaraženih od korona virusa u Japanu ubrzano raste i ta zemlja se nalazi na ivici proglašenja vanrednog stanja, rekao je šef kabineta premijera Jošide Suga. Zbog pandemije došlo je do prekida isporuke pošiljki u Zemlji izlazećeg Sunca, a na snagu je stupila i zabrana konzumiranja duvana. U međuvremenu, Japan preti i erupcija vulkana na planini „Fudži“.

Iako je u Japanu obolelo oko 2.200 ljudi, a preminulo 79, što je mnogo manje nego u drugim delovima sveta, u porastu su nove infekcije, tako da je u Tokiju samo juče zabeleženo 78 novih slučajeva. Japanska vlada će uraditi sve što treba da minimizira posledice virusa, između ostalog i na ekonomiju, rekao je Suga.

Ukidanje isporuke pošiljki

Japanska poštanska služba saopštila je da zbog otkazivanja avionskih letova, izazvanog pandemijom, prekida isporuke pošiljki u više od 150 zemalja. Poštanske isporuke će biti nastavljene u Sjedinjene Američke Države, Francusku, Australiju i još nekoliko zemalja, kao i u Hong Kong. Pošta iz Japana je u Kinu prestala da stiže prošlog meseca, navodi AP.

Zabrana pušenja

Posetioci tokijskih restorana i barova u njima cigaretu mogli su da zapale samo još u sredu, budući da od 1. aprila na snagu stupa zabrana usmerena protiv konzumiranja duvana. Ta se mera odnosi na klasične cigarete, dakle, ne i na u Japanu izuzetno popularne proizvode zasnovane na zagrevanju, a ne sagorevanju duvana, dok su električne cigarete sa tečnim nikotinom takođe zabranjene, prenosi Rojters.

Zabrana je predviđena kao deo priprema za ovogodišnje Olimpijske igre u Tokiju, koje su u međuvremenu odložene, a pogađa samo objekte koji formalno angažuju radnu snagu, što znači da su iz nje izuzeti restorani i barovi u porodičnom vlasništvu u kojima svakodnevne poslove obavljaju članovi porodica vlasnika. Japan zaostaje za mnogim zemljama sveta u pogledu smanjenja pušenja, a ovu meru zajedno sa još nekim propisima na nacionalnom nivou, parlament je usvojio još 2018, podseća Rojters, navodeći da je najveći japanski proizvođač duvana, kompanija Džapan Tobako trećinom u vlasništvu vlade i doprinosi značajnom delu poreskih prihoda.

Erupcija vulkana

Japanski vladin savet upozorio je da bi bilo koja velika erupcija vulkana na planini „Fudži“ mogla da izbaci toliko pepela ka prestonici Tokiju, da bi saobraćajna mreža vozova i autoputeva mogla da bude paralizovana tri sata. U upozorenju objavljenom na sajtu vladinog kabineta navodi se da je simulacija erupcije pokazala da čak i najmanje količine pepela onemogućavaju da vozovi idu ka Tokiju, prenosi Rojters.

Kako se navodi, nekoliko centimetara pepela moglo bi da zapuši filtere u elektranama, a vidljivodst bi bila smanjena na nulu. Ovaj vulkan poslednji put je imao erupciju pre više od 300 godina, ali je povremeno aktivan i u tim periodima može da izazove nekoliko stotina potresa. Profesor sa tokijskog Univerziteta Tošitsugu Fudzi izjavio je da mere predostrožnosti treba da preduzme sektor za vanredne situacije i to odmah, da ne bi bilo kasno kada dođe do erupcije. Japan je jedna od država sa najviše seizmičkih aktivnosti i godišnje se dogodi više zemljotresa i erupcija vulkana. U njemu postoji 110 aktivnih vulkana, od kojih se polovina redovno posmatra.

PROČITAJTE JOŠ:

  • MAJALG

    14.5.2022 #1 Author

    Mislim da su u Japanu previse ekstremni ali opet svako imao svoje nacine borbe protiv virusa koji su nam servirali svetski mocnici.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...