U ostrvskoj zemlji smanjen godišnji izvoz nafte

Japan povećao uvoz ruskog gasa za više od 200 odsto

SvetVesti

16.9.2022 10:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Japan povećao uvoz ruskog gasa za više od 200 odsto Japan povećao uvoz ruskog gasa za više od 200 odsto
Japan je u avgustu povećao uvoz tečnog prirodnog gasa iz Rusije više nego trostruko, navodi se u dokumentu koji je objavilo Ministarstvo finansija te... Japan povećao uvoz ruskog gasa za više od 200 odsto

Japan je u avgustu povećao uvoz tečnog prirodnog gasa iz Rusije više nego trostruko, navodi se u dokumentu koji je objavilo Ministarstvo finansija te zemlje.

Obim isporuka gasa je prošlog meseca, u odnosu na avgust prošle godine, porastao 211,2 odsto, dok se godišnji uvoz nafte u istom periodu smanjio 20,3 odsto, prenosi agencija Mina.

Uvoz uglja iz Rusije je u avgustu smanjen 32,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz ruda porastao 44,9 odsto.

Osim toga, Japan je povećao uvoz povrća iz Rusije 154 odsto, ali je smanjio uvoz žitarica i soje za oko 95 odsto.

Ukupan obim izvoza iz Japana u Rusiju je u avgustu smanjen na godišnjem nivou 24,3 odsto i iznosi 384 miliona dolara, dok je uvoz ruskih proizvoda za taj isti period porastao 67,4 odsto i iznosi 1,15 milijardi dolara.

Krajem juna su zemlje Grupe sedam najrazvijenijih zemalja u svetu (G7), među kojima je i Japan, potvrdile da žele da smanje zavisnost od ruskih energenata, a u septembru da ograniče cene nafte.

Planirano je da ograničenje cena počne od 5. decembra ove godine za naftu i 5. februara naredne za naftne derivate.

Moskva je upozorila da će zemlje koje budu primjenjivale ograničenje cena ostati bez nafte.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...