Predstavnici kompanije će "da učine sve kako bi ostvarili postavljeni cilj o povećanju proizvodnje"

INA mora sav domaći gas da prodaje Hrvatskoj elektroprivredi

RegionVesti

15.9.2022 09:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

INA mora sav domaći gas da prodaje Hrvatskoj elektroprivredi INA mora sav domaći gas da prodaje Hrvatskoj elektroprivredi
Vlade Hrvatske odlučila je da će nacionalna naftna kompanija INA sav gas proizveden u zemlji morati da prodaje Hrvatskoj elektroprivredi (HEP), kao i da... INA mora sav domaći gas da prodaje Hrvatskoj elektroprivredi

Vlade Hrvatske odlučila je da će nacionalna naftna kompanija INA sav gas proizveden u zemlji morati da prodaje Hrvatskoj elektroprivredi (HEP), kao i da mora da poveća i proizvodnju prirodnog gasa za 10 odsto u odnosu na planiranu.

Iz kompanije INA za N1 su istakli da će, kao i do sada, poštovati sve odluke Vlade Hrvatske što se tiče određivanja cena energenata.

„Kada su u pitanju odredbe Uredbe o povećanju proizvodnje prirodnog gasa za 10 procenata od 1. oktobra ove, do 31, marta 2024. godine, INA će učiniti sve što je u njenim tehničkim i tehnološkim mogućnostima kako bi ostvarila postavljen cilj. To se pre svega odnosi na puštanje u proizvodnju postojećih gasnih polja i bušotina za koje se čekaju potrebne dozvole”, izjavili su predstavnici kompanije INA.

U sredu, nakon sednice vlade, ministar ekonomije i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je da odluka da gas proizveden u Hrvatskoj ostaje u toj zemlji nije dogovorena sa mađarskom naftnom kompanijom MOL, ali da Mađari sada i nisu u prilici i ne mogu da spreče sprovođenje te vladine odluke.

Prema njegovim rečima, INA će sav domaći gas da prodaje HEP-u, i to po trenutno najnižoj ceni koju je odredila Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), a to je cena za građanstvo od 41 evra po megavat-času (MWh), dok je današnja cena gasa na berzi 227 evra po MWh. HEP će sav taj plin dalje da distribuira građanstvu i institucijama.

INA, d.d.

Avenija Većeslava Holjevca 10, 10000 Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
2.973.018.724,78 (2021)
Broj zaposlenih:
(2021)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...