Zadarski hotelijer na predlog najvećeg akcionara ipak prepušta veći deo dobiti investitorima

Hrvatska turistička kompanija umesto 90 deli 200 kuna dividende, ali nisu svi zadovoljni

BerzaBiznisFirme u fokusuRegionVesti

14.9.2022 09:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Hrvatska turistička kompanija umesto 90 deli 200 kuna dividende, ali nisu svi zadovoljni Hrvatska turistička kompanija umesto 90 deli 200 kuna dividende, ali nisu svi zadovoljni
Deoničari Turisthotela ipak će dobiti značajno veću dividendu od prvotno predložene, ali to ne znači da su svi zadovoljni. Kako je saopšteno iz te... Hrvatska turistička kompanija umesto 90 deli 200 kuna dividende, ali nisu svi zadovoljni

Deoničari Turisthotela ipak će dobiti značajno veću dividendu od prvotno predložene, ali to ne znači da su svi zadovoljni.

Kako je saopšteno iz te turističke kompanije, na skupštini akcionara održanoj u ponedeljak izglasana je odluka da se od prošlogodišnje dobiti od 77,85 miliona kuna (oko 10,35 miliona evra) za isplatu dividende izdvoji 72,7 miliona kuna (oko 9,66 miliona evra). Drugim rečima, dividenda iznosi 200 kuna (oko 27 evra) po akciji, a u zadržanu dobit raspoređuje se 5,14 miliona kuna (oko 683.000 evra), prenosi Poslovni dnevnik.

Prvobitni predlog Uprave bio je da se za dividendu izdvoji 32,7 miliona kuna (oko 4.346.000 evra) što bi dalo 90 kuna (oko 12 evra) po akciji. Kako Poslovni dnevnik nezvanično saznaje, odluka o isplati 200 kuna po akciji posledica je protivnog predloga koji je na samoj skupštini dao najveći pojedinačni akcionari Frane Skoblar, koji u zadarskom hotelijeru drži 11,8 odsto udela.

Navodi se i da Skoblar, koji je ujedno i predsednik Nadzornog odbora, nije detaljnije pojasnio svoj predlog. Međutim, dobar deo akcionara to nije zadovoljilo. Kako stoji u objavljenom izveštaju sa skupštine, za Skoblarov predlog glasalo je njih 55,2 procenata, a protiv 35,7 odsto. Suzdržano je bilo devet procenata. Podsetimo, što se tiče dividende, pre skupštine su objavljena tri protivpredloga.

Deoničar Krste Čveljo zatražio je isplatu 180 kuna (oko 24 kuna) iz prošlogodišnje dobiti, zarim još 120 kuna (oko 16 evra) izvanredne dividende iz zadržane dobiti prethodnih godina. Penzijski fond PBZ/Croatia osiguranje, čiji fondovi kategorije A i B zajedno drže 20.706 akcija, odnosno oko 5,5 procenata, predložio je isplatu 214 kuna (oko 28 evra) redovne i 86 kuna (11,4 evra) posebne dividende.

Najveći iznos od ukupno 400 kuna (oko 53 evra) dividende predložila je zagrebačka kompanija Liberum Arbitrium u vlasništvu investitora i jednog od veterana hrvatske berze Hrvoja Fajdetića.

Uprava tvrdi da nema prodaje

Koplja su se lomila i oko promene statuta kojim se Upravi kompanije daje ovlašćenje za dokapitalizaciju izdavanjem novih deonica. Time bi se osnovni kapital od 212,7 miliona kuna (oko 28,27 miliona evra) povećao za najviše 106,3 miliona kuna (oko 14,13 miliona evra).

Kako saznaje Poslovni dnevnik, najviše nejasnoća izazvala je odredba prema kojoj je Uprava ovlašćena da izdaje akcije “za uloge u novcu, stvarima i pravima”.

Deo deoničara posumnjao je da se time otvaraju vrata ulasku u deoničarsku strukturu neke od velikih turističkih kompanija, na primer Valamara, koji bi umesto novca uložili deo svoje imovine.

Da zajednički jezik nije pronađen svedoči i informacija da odluka o promeni statuta na kraju nije doneta. To i ne čudi, jer eventualna dokapitalizacija otvara pitanje vlasničkog preslaganja u Turisthotelu, koji je pretežno u rukama malih akcionara, najviše sa zadarskog područja.

Kako je u julu pisao Poslovni dnevnik, u finansijskim krugovima se govori kako se priprema prodaja većinskog udela kompanije, a u krugu interesanata spominje se uz Valamar i pulska Arena Hospitality Group, kao i zadarski brodar Tankerska plovidba.

Uprava je na skupštini akcionara demantovala te tvrdnje, a za prodaju nije zainteresovan ni Frane Skoblar. Međutim, iz akcionarskih krugova se može čuti kako dobar deo deoničara, među kojima su i neki iz vodećih 10, ne bi imao ništa protiv prodaje za dobru ponudu.

TURISTHOTEL d.d.

Obala Kneza Branimira 6, 23000 Zadar , Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
33.703.721,76 (2021)
Broj zaposlenih:
391 (2021)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...