biće emitovano 10 odsto akcija preduzeća

Vlada dala saglasnost EPCG da emituje akcije na berzi

BerzaNovacPoslovanjeRegionVesti

13.9.2022 16:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vlada dala saglasnost EPCG da emituje akcije na berzi Vlada dala saglasnost EPCG da emituje akcije na berzi
Vlada Crne Gore je na sednici dala saglasnost da Elektroprivreda emituje deset odsto svojih akcija na berzi, kao i da izvršna vlast može da... Vlada dala saglasnost EPCG da emituje akcije na berzi

Vlada Crne Gore je na sednici dala saglasnost da Elektroprivreda emituje deset odsto svojih akcija na berzi, kao i da izvršna vlast može da otkupi te emitovane deonice.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović predložio je na sednici da vlada da saglasnost Elektroprivredi da može da emituje svoje akcije na berzi, nakon čega je korigovan raniji zaključak Ministarstva kapitalnih investicija (MKI), prenosi Mina.

“Da li ćemo mi da se pojavimo kao jedan od kupaca ili nećemo, to je sada nepoznato. To je druga radnja, koja nema veze sa ovom”, rekao je Abazović na sednici.

Abazović je kazao da MKI nije pripremilo zaključke onako kako je Vlada tražila. On je naveo da je odbor direktora EPCG 16. avgusta tražio od MKI da dobije saglasnost da mogu emitovati svoje akcije na berzi, ne implicirajući ko će da ih kupi.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je kazao da će vlada kasnije razmotriti mogućnost da kupi akcije EPCG iz budžeta kroz preraspodelu sredstava iz tekuće rezerve, ako dođe do tog posla.

“Šta će EPCG uraditi – hoće li sredstva iskoristi za kupovinu neke imovine, Željezare ili drugih akcija, to je njena poslovna odluka, i u to se Vlada Crne Gore neće mešati. Zato ova dva posla ne bih doveo u vezu. Dao bih saglasnost da se EPCG omogući emitovanje akcija, da se izmeni prethodni zaključak, kako bi krenuli sa pokušajem otuđenja sopstvenih akcija, do momenta od tri godine kad mora da ih poništi”, naveo je Damjanović.

Kompanije sopstvene akcije mogu posedovati najduže tri godine prema Zakonu o privrednim društvima i taj rok za EPCG ističe 26. septembra.

Ministarstvo kapitalnih investicija je spremilo zaključak u vezi s ovim pitanjem, ali su unutar ministarstva zahtevali da se o njemu raspravlja interno.

ELEKTROPRIVREDA CRNE GORE AD

VUKA KARADŽIĆA BR.2, NIKŠIĆ , Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
384.564.233,00 (2021)
Broj zaposlenih:
3.650 (2021)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...