Srbija zabranila izvoz sirovog mleka, što je oko četiri odsto uvoza

Hrane u Crnoj Gori neće faliti, energetika zavisi od vremenskih prilika

RegionVesti

13.9.2022 09:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Hrane u Crnoj Gori neće faliti, energetika zavisi od vremenskih prilika Hrane u Crnoj Gori neće faliti, energetika zavisi od vremenskih prilika
Potpredsednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede Vladimir Joković poručio je da ove jeseni jedini problem u Crnoj Gori može da bude energetika, dok... Hrane u Crnoj Gori neće faliti, energetika zavisi od vremenskih prilika

Potpredsednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede Vladimir Joković poručio je da ove jeseni jedini problem u Crnoj Gori može da bude energetika, dok osnovnih životnih namirnica, kako poručuje, neće faliti.

“Nemamo nikakvih informacija niti bojazni da će faliti nekih proizvoda. Srbija je samo zabranila izvoz sirovog mleka, a to je za Crnu Goru oko četiri odsto uvoza. Ako bude kiše, neće faliti ni električne energije, a može da se dogodi da u tom slučaju bude struje i za izvoz. Ako se nastave ovakve suše, Crna Gora će nastaviti da uvozi struju”, izjavio je Joković za TVCG.

Ministar finansija CG Aleksandar Damjanović ukazao je da s aspekta javnih finansija Crnogorce čeka izvesna jesen, jer će kroz rebalans, kako ističe, verifikovati stanje u finansijama i obezbediti stabilnost između prihoda i rashoda.

Budžet za narednu godinu, dodaje on, zavisiće od mnogo faktora – cena na svetskom tržištu, ali i mera koje će predvideti vlada.

“Bez obzira na sve poteškoće, imajući u vidu nasleđenu politiku koja je bila sve, samo ne ozbiljna, i nije tako loše. Tome svedoče i ocene međunarodnih kreditnih agencija. Tekućim budžetom je predviđeno 560 miliona nedostajućih sredstava, rebalansom je to 756 miliona, što će se finansirati delimično iz depozita i delimično iz pozajmica sa domaćeg tržišta“, obrazložio je Damjanović.

Istakao je da je povećanje nedostajućih sredstava uzrokovano novogenerisanim rashodima u budžetu koji su posledica pogrešno vođene politike prethodnog ministarstva i vlade, tako i rashodima koji su generisani zakonima koje je donela Skupština Crne Gore. Podsetio je i na nove rashode od 50 miliona evra za opštine.

„Rebalansom je predviđeno zaduženje do 350 miliona evra, dominantno kod domaćih banaka. Verujem da će rebalans budžeta biti usvojen. Povećanja plata po osnovu programa ‘Evropa sad’ nisu ugrožena, a radi se i na povećanju penzija. Negde polako, ali sigurno kroz rast privredne aktivnosti, moramo početi ozbiljne infrastrukturne projekte, i tako doći do rasta životnog standarda kroz rast zarada. Nema igranja sa javnim finansijama”, naveo je Damjanović.

Profesorka sa Ekonomskog fakulteta Gordana Đurović ukazala je da je inflacija u energetici i hrani 35 odsto, što, kako kaže, znači da je rast plata poništen.

„Crna Gora nema do sada izraženih nestašica hrane i nadamo se da će ovo gledanje u nebo, kada je reč o energetici, nam biti naklonjenije. Ne treba slati poruku da nas čeka jesen sa praznim rafovima. Nema ozbiljnijih najava nestašica hrane, jer naša država ne uvozi samo sa jednog tržišta. Mislim da će Crna Gora biti dobro snabdeveno tržište i da nećemo imati veštačkih, a ni suštinskih nestašica”, poručila je Đurović.

Dodala je da se poslanici moraju usaglasiti oko rebalansa, jer se on mora napraviti za stabilizaciju javnih finansija.

  • FRUIT04

    18.9.2022 #1 Author

    A toliko mogucnosti neiskoriscene sa vetroparkovima bi snabdevali I nas komsije.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...