Ekonomista Svetske banke hvali makroekonomsko upravljanje u našoj zemlji

Javni dug Srbije veći za četiri odsto, ali mnogo niži od rasta duga u Evropi

SrbijaVesti

20.3.2021 10:43 Autor: Marko Miladinović 0

Javni dug Srbije veći za četiri odsto, ali mnogo niži od rasta duga u Evropi Javni dug Srbije veći za četiri odsto, ali mnogo niži od rasta duga u Evropi
Bruto domaći proizvod zemalja Zapadnog Balkana je, posle rasta od 3,5 odsto u 2019. godini, skliznuo u recesiju od 4,5 odsto u 2020, kažu... Javni dug Srbije veći za četiri odsto, ali mnogo niži od rasta duga u Evropi

Bruto domaći proizvod zemalja Zapadnog Balkana je, posle rasta od 3,5 odsto u 2019. godini, skliznuo u recesiju od 4,5 odsto u 2020, kažu u Svetskoj banci. U njoj očekuju da će u 2021. rast BDP u ovom regionu iznositi 3,5 odsto.

„Mere koje su preduzete u Srbiji, uglavnom su u skladu sa merama preduzetim u drugim zemljama. Sposobnost zemalja da podrže svoje ekonomije u velikoj meri je rezultat prethodnih napora da se ojača makroekonomsko upravljanje i izgrade fiskalni amortizeri. Srbija je taj posao dobro uradila pre krize, smanjila je fiskalni deficit, smanjila javni dug i povećala devizne rezerve“, kaže glavni ekonomista Svetske banke za Zapadni Balkan Enrike Blanko Armas u intervjuu za magazin Biznis.

Prema njegovim rečima, procena Svetske banke je da se javni dug Srbije povećao za četiri procentna poena BDP u 2020. godini, što je mnogo niži rast javnog duga nego u drugim evropskim zemljama.

Na pitanje da prokomentariše to što je stopa nezaposlenosti u regionu porasla za 0,5 odsto samo u prvoj polovini prošle godine i da je izgubljeno 139.000 radnih mesta, a da je situacija u Srbiji nešto drugačija, Armas kaže da su programi ekonomske podrške širom regiona sprečili mnogo izraženiji uticaj na tržišta rada. „Isto se dogodilo i u Srbiji, koja je donela neviđeni program ekonomske podrške vredan oko 13 procenata BDP, uključujući nekoliko mera usmerenih na zadržavanje posla. Ali došlo je do pada neformalne zaposlenosti i povećanja zaposlenosti mladih. Mere podrške uspele su da spreče još gori uticaj krize na tržišta rada u regionu, ali moramo da prepoznamo neka ograničenja trenutnog pristupa, poput ograničenog dosega neformalnog sektora, kako bismo sledeći put mogli da učinimo bolje“.

Kada je reč o očekivanom rastu BDP u regionu od 3,5 odsto u 2021. godini, Armas dodaje i da postoji značajna neizvesnost oko ostvarenja ovih projekcija, posebno u pogledu rasta u EU, kašnjenja u dostupnosti vakcina i pojave novih talasa širenja virusa, što bi sve moglo uticati na vreme i snagu oporavka.

Napominje da su zemlje u regionu usvojile nove setove mera za nastavak borbe protiv pandemije i podržavanje svojih ekonomija i da je to opravdano s obzirom na to da se vanredne situacije u zdravstvu nastavljaju.

„Sposobnost zemalja da podrže svoje ekonomije u velikoj meri je rezultat prethodnih napora da se ojača makroekonomsko upravljanje i izgrade fiskalni amortizeri. Srbija je taj posao dobro uradila pre krize, smanjila je fiskalni deficit, smanjila javni dug i povećala devizne rezerve“, kaže Armas, i dodaje da će za Srbiju biti važno da smanji fiskalni deficit i smanji javni dug, kada to situacija dozvoli.

„Zapadni Balkan je usko integrisan sa EU, kroz trgovinu, investicije, doznake i turizam. Sporiji oporavak u EU imaće uticaja na ekonomiju regiona. Na primer, gotovo dve trećine srpskog izvoza ide u EU, što ukazuje na značaj EU za srpsku ekonomiju. Očekujemo da će EU porasti između 3,5 do četiri odsto 2021. godine, doprinoseći tako oporavku regiona“, zaključio je ekonomista Svetske banke.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...