JAVNI KONKURS ZA DODELU FREKVENCIJA ZA 5G MREŽU U SLOVENIJI Prve će biti dodeljene na proleće

InvesticijeNovacRegionVesti

20.12.2020 12:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

JAVNI KONKURS ZA DODELU FREKVENCIJA ZA 5G MREŽU U SLOVENIJI Prve će biti dodeljene na proleće JAVNI KONKURS ZA DODELU FREKVENCIJA ZA 5G MREŽU U SLOVENIJI Prve će biti dodeljene na proleće
Agencija za komunikacijske mreže i usluge (AKOS) objavila je javni konkurs za dodelu frekvencijskih opsega za uvođenje nove 5G mobilne telefonije u Sloveniji. Kako... JAVNI KONKURS ZA DODELU FREKVENCIJA ZA 5G MREŽU U SLOVENIJI Prve će biti dodeljene na proleće

Agencija za komunikacijske mreže i usluge (AKOS) objavila je javni konkurs za dodelu frekvencijskih opsega za uvođenje nove 5G mobilne telefonije u Sloveniji.

Kako ističu iz AKOS javni konkurs može potrajati nekoliko meseci a aukcija bi trebalo da se završi narednog proleća. Kako se procenjuje, ukoliko bi AKOS prodao sve frekvencije samo po početnim cenama, u državni budžet slilo bi se oko 69 miliona evra, prenosi indikator.ba.

Osim operatora mobilne telefonije (Telekom Slovenije, A1, Telemach, T2) za ove frekvencije interesovanje su pokazale i tehnološke kompanije, posebno u segmentima u kojima postoji potencijal za razvoj pojedinih usluga delatnosti, piše Delo.

Nove tehnologije
Foto: Pixabay.com

U javnom konkursu koji je objavljen u Narodnim novinama, navodi se da je pokrenut postupak dodele šest frekvencijskih opsega, koji uključuju opsege 700 i 3600 MHz i 26 GHz, koji su namenjen uvođenju nove 5G mobilne telefonije. Uz njih su u konkurs uključeni i drugi frekvencijski opsezi, koji će biti dodeljni na tehnološki neutralan način, i kupci će moći da ih koriste za bilo koju mobilnu telefoniju.

Inače, dodela frekvencijskih opsega u Sloveniji deo je akcionog plana EU koja želi da razvije ovo tehnološko područje.

U AKOS očekuju da bi interesovanje operatera moglo da poveća početne cene za pojedine frekvencijske opsege. Isto tako se naglašava da je cilj javnog konkursa da osigura efikasnu raspodelu frekvencijskog spektra, održavanje konkurencije između operatera i raspodelu frekvencija po tržišnim cenama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...