SAD zabrinute zbog novih evropskih pravila

Jelen: Direktiva EU ima potencijalne negativne posledice

EUSvetVesti

14.6.2023 08:45 Autor: Vladimir Jokanović 0

Jelen: Direktiva EU ima potencijalne negativne posledice Jelen: Direktiva EU ima potencijalne negativne posledice
Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) rekla je da su SAD zabrinute zbog potencijalnih „negativnih, nenamernih posledica“ napora Evropske unije da primora korporacije... Jelen: Direktiva EU ima potencijalne negativne posledice

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) rekla je da su SAD zabrinute zbog potencijalnih „negativnih, nenamernih posledica“ napora Evropske unije da primora korporacije da proveravaju svoje lance snabdevanja u pogledu ekoloških i društvenih rizika.

„Veoma pažljivo gledamo na direktivu EU o korporativnoj održivosti i zabrinuti smo zbog uticaja koji bi ona mogla da ima na američke firme“, rekla je Jelen poslanicima u utorak na saslušanju Komiteta za finansijske usluge Predstavničkog doma. „Konsultujemo se sa EU i jasno stavljamo do znanja da smo zabrinuti zbog eksteritorijalnog obima direktive“, navela je Jelen, prenosi Bloomberg.

Direktiva o analizi korporativne održivosti prošla je kroz Evropski parlament i ide na usvajanje u zemlje članice EU. Za njeno ublažavanje i usvajanje intenzivno lobira više interesnih grupa. Ukoliko bude usvojena u sadašnjem obliku, primorala bi kompanije da identifikuju i rešavaju pitanja kršenja ljudskih prava i zaštite životne sredine.

Jelen je istakla da su SAD, iako podržavaju visoke ciljeve direktive, zabrinute su zbog njenog eksteritorijalnog obima i potencijala za nenamerne negativne posledice po američke kompanije. „Ovo je nešto o čemu razgovaramo sa EU i izražavamo našu zabrinutost“, rekla je Jelen. Poslanici EP koji su predvodili usvajanje direktive nagovestili su da će se napori da se kompanije drže zakonski odgovornim verovatno naići na otpor.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...