Američka ministarka finansija zadovoljna ekonomskim pokazateljima

Jelen: Oni koji su predviđali visoku nezaposlenost u SAD gutaju svoje reči

SvetVesti

6.12.2023 10:55 Autor: Vladimir Jokanović 0

Jelen: Oni koji su predviđali visoku nezaposlenost u SAD gutaju svoje reči Jelen: Oni koji su predviđali visoku nezaposlenost u SAD gutaju svoje reči
Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) izjavila je da ekonomisti koji su predvideli da će visoka nezaposlenost u SAD biti potrebna da bi... Jelen: Oni koji su predviđali visoku nezaposlenost u SAD gutaju svoje reči

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) izjavila je da ekonomisti koji su predvideli da će visoka nezaposlenost u SAD biti potrebna da bi se obuzdala inflacija „gutaju svoje reči“, jer privreda doživljava malu slabost na tržištu rada i potražnji potrošača uz smanjenje cena.

„Ne vidimo uobičajene znakove slabljenja tržišta rada zbog kojih biste se plašili recesije. Ekonomisti koji su rekli da će biti potrebna veoma visoka nezaposlenost da bi se ovo uradilo ‘gutaju svoje reči’. Uopšte ne izgleda kao da to zahteva veću nezaposlenost“, rekla je Jelen novinarima na putovanju u Meksiko, prenosi Reuters.

Američko Ministarstvo rada saopštiće u petak oktobarske podatke o zaposlenosti, što je jedan od glavnih signala za Fed pri odlučivanju o zadržavanju kamatnih stopa na sadašnjem visokom nivou, ili eventualnom razmatranju ublažavanja monetarne politike.

Septembarska stopa nezaposlenosti porasla je na 3,9 odsto što je posledica usporavanja rasta otvaranja radnih mesta, a novi podaci od utorka pokazali su dalje zahlađenje na tržištu rada, sa 1,34 slobodna radna mesta na svaku nezaposlenu osobu u oktobru, što je najniži nivo od avgusta 2021. godine i pad sa 1,47 u odnosu na septembar ove godine.

Jelen je rekla da je potražnja i dalje adekvatna da „pokreće ekonomiju napred po stopama koje su slične trendu rasta“, što je referenca na dugoročnu stopu rasta koju ekonomija može postići bez inflacije.

Ekonomija SAD rasla je neočekivano snažnim godišnjim tempom od 5,2 odsto u trećem kvartalu, što je najveći rast od kada je izašla iz pandemije Covid-19 u četvrtom kvartalu 2021. godine. Rast je podstaknut snažnim investicijama u fabrike, skladišta i opremu, kao i sanžnom potražnjom potrošača.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.