Ministarka finansija SAD ocenila stanje privrede

Jelen: Nema znakova pada američke ekonomije

Svet

19.9.2023 13:41 Autor: Vladimir Jokanović 1

Jelen: Nema znakova pada američke ekonomije Jelen: Nema znakova pada američke ekonomije
Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) izjavila je da ne vidi znakove da američka privreda ulazi u krizu, ali je upozorila da neuspeh... Jelen: Nema znakova pada američke ekonomije

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) izjavila je da ne vidi znakove da američka privreda ulazi u krizu, ali je upozorila da neuspeh Kongresa da usvoji zakon koji bi održao funkcionisanje vlade predstavlja rizik od usporavanja ekonomije.

„Ne vidim nikakve znakove da je ekonomija u opasnosti od pada. Stvaranje situacije koja bi mogla da izazove gubitak zamaha je nešto što nam nije potrebno kao rizik“, rekla je Jelen za CNBC, napominjući da je američko tržište rada takođe ostalo snažno, a da se inflacija smanjuje, prenosi Reuters.

Jelen je navela da je preuranjeno proceniti uticaj štrajka Ujedinjenih radnika automobilske industrije protiv tri američka proizvođača automobila iz Detroita, jedne od najambicioznijih akcija američkih industrijskih radnika poslednjih decenija.

Ona je kazala da posledice zavise od toga koliko dugo će trajati i ko je pogođen štrajkom.

Ona je naglasila posvećenost predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) kolektivnom pregovaranju i obezbeđivanju da radnici „takođe napreduju“, jer je industrija dobro poslovala. Prema njenim rečima, tržište rada i dalje je snažno, ali se hladi i „nije tako vruće kao što je bilo“.

Jelen, bivša predsednica Federalnih rezervi, rekla je da su potezi centralne banke za povećanje kamatnih stopa počeli da utiču na stambeno tržište, ali je potrošnja ostala „prilično snažna“.

Ona je istakla da je Bajdenova administracija pomno pratila cene benzina nakon nedavnih poskupljenja i da je posvećena cilju da one ostanu pristupačne za Amerikance.

  • Jj992

    19.9.2023 #1 Author

    Ovoj zeni definitivno trebaju naocare.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...