JAPAN ODLUČAN DA ODRŽI NAJVEĆE SPORTSKO TAKMIČENJE

Još 100 dana do Olimpijskih igara u Tokiju

LifestyleSvetVestiZanimljivostiZdravlje

14.4.2021 16:29 Autor: Vladimir Jokanović 3

Još 100 dana do Olimpijskih igara u Tokiju Još 100 dana do Olimpijskih igara u Tokiju
Gradske vlasti Tokija svečano su obeležile 100 dana do početka Olimpijskih igara 23. jula. Gradonačelnica Tokija Juriko Koike rekla je da se nada da... Još 100 dana do Olimpijskih igara u Tokiju

Gradske vlasti Tokija svečano su obeležile 100 dana do početka Olimpijskih igara 23. jula. Gradonačelnica Tokija Juriko Koike rekla je da se nada da će Igre biti održane nakon ključnog perioda za suzbijanje širenja novog korona virusa. Ona je naglasila svoju odlučnost da održi “divne“ igre nakon jednogodišnjeg odlaganja zbog pandemije korona virusa.

Jasuhiro Jamašita, predsednik Olimpijskog komiteta Japana, zatražio je podršku celog naroda kako bi Igre u Tokiju bile uspešne. “Uveren sam da će se za 100 dana ovde okupiti sportisti iz celog sveta i poslati ljudima pozitivnu poruku“, izjavio je Jamašita tokom gradske svečanosti na kojoj su predstavljene maskote Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, prenosi Asahi Shimbun.

Foto: Tanjug/AP

U Japanu se mesecima vodi polemika da li Olimpijske igre treba uopšte da budu održane. Nakon što je u martu otkazan Svetski kup u atletskom višeboju, koji je trebalo da bude probni događaj za Olimpijske igre Jamašita je rekao da postoji scenario održavanja Igara sa “nula gledalaca“. On je naveo da postoji nekoliko scenarija, a najbolji je da svi gledaoci prisustvuju.

Dok su vlasti odlučne da se Olimpijske igre održe po svaku cenu, Udruženje lekara Tokija upozorilo je da rastući broj novih slučajeva zaraze Covid-19 mogu održavanje Igara učiniti “zaista teškim“. Istog dana gradonačelnica Tokija poručila je: “Napokon smo u mogućnosti da proslavimo ovaj dan“.

Rast broja novih slučajeva u Osaki primorao je organizatore da promene planove za štafetno nošenje olimpijske baklje, koje je započelo u Fukušimi prošlog meseca, a ceremonija je preusmerena u park koji je zatvoren za publiku, prenela je Al Jazeera. Anketa koja je sprovedena u januaru pokazala je da 75 odsto javnog mnenja očekuje ponovno odlaganje ili konačno otkazivanje Igara.

Foto;: Tanjug/AP

Nakon što je Međunarodni olimpijski komitet u martu zvanično saopštio da gledaocima iz inostranstva neće biti dozvoljen pristup Olimpijskim igrama u Tokiju, postalo je jasno da će izostati glamur, a Jamašiti je preostala nada da će sportistima ipak biti omogućeno da se takmiče. “Želim da pružim svim sportistima iz celog sveta najbolje moguće uslove, tako da mogu da pruže vrhunske životne partije“, rekao je predsednik Olimpijskog komiteta Japana.

On je nekadašnji olimpijski prvak teške kategorije u džudou 1984. i petostruki šampion sveta, a Olimpijske igre u Moskvi 1980. godine, na kojima je bio favorit, propustio je zbog bojkota SSSR kome se pridružio Japan. “Za gledaoce to je jednom u četiri godine, ali za sportiste to je takmičenje koje se događa jednom u životu“, naglasio je Jamašita sećajući se propuštenih Igara, prenosi JapanTimes.

Olimpijske igre u Tokiju trebalo je da se održe od 24. jula od 9. avgusta 2020. godine, ali su zbog pandemije korona virusa odložene za godinu dana. Usled odlaganja Igara i dodatnih troškova koje iziskuje ta odluka, kao i mere protiv širenja pandemije korona virusa, budžet za Olimpijske igre u Tokiju porastao je na oko 15,9 milijardi dolara. Japan će izgubiti dodatnih oko 1,37 milijardi dolara prihoda zbog odluke da se Olimpijske i Paraolimpijske igre održe bez navijača iz inostranstva.

  • Anna

    14.4.2021 #1 Author

    Lečimo svoje komplekse. Bitno je da se igre održe a da li je bezbedno ili nije pa to stvarno nije bitno. Mogu svi da poumiru samo da se igre održe. Vrlo neodgovorno i iritirajuće.

    Odgovori

  • Tina

    16.4.2021 #2 Author

    Najbolje jeda se igre pak odrze, ali bez ceremonija i publike. Neka se takmicenje prati preko tv.

    Odgovori

  • Violet

    27.4.2021 #3 Author

    Mislim da će OI ipak biti održane uz poštovanje mera, ali videćemo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...