posledica vanrednog povećanja penzija u oktobru

Još 3,6 milijardi dinara iz budžetske rezerve Srbije preusmereno za isplatu penzija

SrbijaVesti

11.12.2023 15:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Još 3,6 milijardi dinara iz budžetske rezerve Srbije preusmereno za isplatu penzija Još 3,6 milijardi dinara iz budžetske rezerve Srbije preusmereno za isplatu penzija
Ministarstvu finansija Srbije preusmereno je još 3,6 milijardi dinara (30,7 miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve kako bi se obezbedila sredstva za isplatu penzija,... Još 3,6 milijardi dinara iz budžetske rezerve Srbije preusmereno za isplatu penzija

Ministarstvu finansija Srbije preusmereno je još 3,6 milijardi dinara (30,7 miliona evra) iz tekuće budžetske rezerve kako bi se obezbedila sredstva za isplatu penzija, vidi se iz rešenja objavljenog u Službenom glasniku.

Prethodno je za isplatu penzija, odnosno dotacije PIO fondu, Ministarstvu finansija iz tekuće budžetske rezerve preusmereno 20 milijardi dinara (oko 170,7 miliona evra), piše Beta pozivajući se na Novu ekonomiju.

Veći deo ovog novca je preuzet od drugih korisnika budžetskih sredstava, odnosno prvobitno je bio namenjen za druge programe i politike, ali pošto verovatno neće biti utrošen prebacuje se u tekuću budžetsku rezervu, a potom preusmerava Ministarstvu finansija za dotacije organizacijama za obavezno socijalno osiguranje (odnosno programsku aktivnost podrška za isplatu nedostajućih sredstava za penzije).

U 2023. godini je u budžetu prvobitno za dotacije za isplatu penzija u bilo namenjeno oko 156,3 milijardi dinara, a rebalansom iz septembra je taj iznos smanjen na 130,5 milijardi dinara. Sada se za dotacije za isplatu penzija dodaje novac iz budžetske rezerve.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić ocenio je ranije za Novu ekonomiju da je vanredni transfer od 20 milijardi dinara gotovo sigurno izazvan vanrednim povećanjem penzija od 5,5 odsto (iz oktobra ove godine), kao i da je moguće da su rashodi penzijskog fonda u prvih devet meseci bili veći nego što je planirano, ili da su budžetski prihodi bili slabiji od prvobitnih projekcija.

On takođe smatra da to vanredno povećanje penzija nije bilo ekonomski opravdano i da je „verovatno bilo motivisano političkim, predizbornim razlozima“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.