godišnji rast cena 10,5 procenata

Julska inflacija u Crnoj Gori 1,5 odsto

NovacRegionVesti

16.8.2022 16:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Julska inflacija u Crnoj Gori 1,5 odsto Julska inflacija u Crnoj Gori 1,5 odsto
Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u Crnoj Gori, merene indeksom potrošačkih cena, u julu su, u odnosu na jun, bile u proseku više... Julska inflacija u Crnoj Gori 1,5 odsto

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u Crnoj Gori, merene indeksom potrošačkih cena, u julu su, u odnosu na jun, bile u proseku više 1,5 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Potrošačke cene su u julu, u odnosu na isti mesec prošle godine, u proseku bile više 14,9 odsto, prenosi Mina.

“Najveći uticaj na mesečnu stopu inflacije imali su rast cena u grupama usluge smeštaja, mleko, sir i jaja, čvrsta goriva, meso, povrće, restorani, kafe i slično, gorivo i mazivo za motorna vozila, šećer, džem, med, čokolada i slatkiši”, rekli su iz Monstata.

Potrošačke cene su u periodu od januara do jula, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u proseku više 10,5 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema nameni potrošnje, u julu je, u odnosu na prethodni mesec, zabeležen rast u grupama restorani i hoteli 11,6 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva dva odsto, prevoz 1,8 odsto, hrana i bezalkoholna pića 1,7 odsto, nameštaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana i zdravlje po 1,3 odsto, ostala dobra i usluge 0,9 odsto, rekreacija i kultura 0,8 odsto, alkoholna pića i duvan 0,3 odsto. Pad cena je zabeležen u grupi odeća i obuća 4,2 odsto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.