Širi se sporazum o slobodnoj trgovini

Južna Koreja najavila prijavu za članstvo u azijsko-pacifičkoj trgovinskoj organizaciji

SvetVesti

13.12.2021 14:57 Autor: Vladimir Jokanović 0

Južna Koreja najavila prijavu za članstvo u azijsko-pacifičkoj trgovinskoj organizaciji Južna Koreja najavila prijavu za članstvo u azijsko-pacifičkoj trgovinskoj organizaciji
Južnokorejska vlada najavila je da će započeti proces pridruživanja velikom azijsko-pacifičkom sporazumu o slobodnoj trgovini, dodajući Seul na rastuću listu kandidata na kojoj su... Južna Koreja najavila prijavu za članstvo u azijsko-pacifičkoj trgovinskoj organizaciji

Južnokorejska vlada najavila je da će započeti proces pridruživanja velikom azijsko-pacifičkom sporazumu o slobodnoj trgovini, dodajući Seul na rastuću listu kandidata na kojoj su Kina i Tajvan. Očekuje se da vlada podneti prijavu za Sveobuhvatni progresivni sporazum za transpacifičko partnerstvo (CPTPP) nakon rasprave u parlamentu.

Hong Nam-ki, ministar finansija i zamenik južnokorejskog premijera rekao je, budući da su zahteve za člansvo podneli Kina i Tajvan, da je postalo teško zadržati ovo pitanje izvan diskusije u vladinim kancelarijama, prenosi Japan Times. Zvaničan zahtev Seula za članstvo očekuje se nakon ispunjenja neophodne interne procedure.

Australijski premijer Skot Morison (Scott Morrison) pozdravio je u ponedeljak mogućnost da se Južna Koreja pridruži trgovinskom paktu, nakon sastanka sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom. „Mi smo važni trgovinski partneri i pozdravljamo mogućnost da se Koreja pridruži CPTPP. Radujemo se ako budu doneli tu odluku“, izjavio je Morison.

U međuvremenu, izvor iz japanske vlade rekao je da Tokio treba da proceni da li Južna Koreja može da ispuni pravila slobodne trgovine visokog standarda, kao članica CPTPP, izražavajući oprezan stav prema najavi njenje kandidature. Isti izvor naveo je da postoje „razna pitanja koja izazivaju zabrinutost“, kao što si spor oko ratne naknade i ograničenja u uvozu nekih japanskih proizvoda uvedena posle nuklearne katastrofe u Fukušimi 2011. godine.

Kina i Tajvan podneli su zahtev za članstvo u CPTPP u septembru, dok je Velika Britanija aplicirala u februaru. CPTPP su osmislile SAD u periodu prethodne administracije, ali su se u međuvremenu povukle iz pregovora, dok se ostali članovi CPTPP trude da izračunaju koristi ili rizike od prihvatanja zahteva Kine ili Tajvana.


Da bi neka država stupila u članstvo CPTPP potrebna joj je saglasnost svih 11 članica organizacije, Australije, Bruneja, Kanade, Čilea, Japana, Malezije, Meksika, Novog Zelanda, Perua, Singapura i Vijetnama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...