Konkurs otvoren za neformalne timove, mikro, mala i srednja preduzeća

Kako do bespovratnih sredstava Fonda za inovacionu delatnost?

InovacijeInvesticijeNovacPreduzetnikSrbijaVesti

9.7.2021 16:45 Autor: Marija Jovanović 0

Kako do bespovratnih sredstava Fonda za inovacionu delatnost? Kako do bespovratnih sredstava Fonda za inovacionu delatnost?
Fond za inovacionu delatnost otvorio je novi javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava kroz programe podrške inovacijama u Srbiji. U narednom periodu fond će... Kako do bespovratnih sredstava Fonda za inovacionu delatnost?

Fond za inovacionu delatnost otvorio je novi javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava kroz programe podrške inovacijama u Srbiji. U narednom periodu fond će za razvoj inovativnih tehnologija, proizvoda i usluga sa tržišnom primenom i velikim potencijalom za komercijalizaciju opredeliti 20 miliona evra.

“U zavisnosti od programa, mogu se prijaviti mikro, mala ili srednja preduzeća osnovana u Srbiji u većinskom privatnom vlasništvu, kao i neformalni timovi sačinjeni od fizičkih lica. U slučaju da projekat predložen od strane tima bude odobren za finansiranje, taj tim će tek tada biti u obavezi da registruje preduzeće, objašnjava za Biznis.rs menadžer programa Fonda za inovacionu delatnost Vladimir Vojvodić.

Neformalnim timovima i inovativnim preduzećima za razvoj inovacija na raspolaganju je od 80.000 do 300.000 evra kroz Program ranog razvoja, Program sufinansiranja inovacija ili Program saradnje nauke privrede. Konkurs je otvoren do 15. septembra, a prijave se podnose putem portala fonda.

Foto: Rawpixel.com

“Programi fonda su na raspolaganju svim oblastima nauke i privrede. Podržani su oni projekti koji imaju sposoban tim, inovativni potencijal, održivu konkurentsku prednost i jasne razvojne planove, kao i dovoljno kvaliteta da se takmiče na međunarodnom tržištu. Na primer, Program saradnje nauke i privrede podrazumeva obavezno učešće partnera iz naučno-istraživačkih institucija u državnom vlasništvu. Projekti mogu biti iz bilo kog industrijskog sektora”, navodi naš sagovornik.

Kada je reč o interesovanju, Vojvodić kaže da je od početka rada do danas, kroz programe Fonda za inovacionu delatnost, podržano više od 250 razvojnih inovativnih projekata. Sredstva fonda najviše se koriste za visokokvalifikovan ljudski rad potreban za razvoj naprednih proizvoda, usluga i tehnologija.

“Ova brojka govori samo jedno, a to da naša podrška inovacionom sektoru u Srbiji pokazuje vidljive rezultate kroz povećanje konkurentnosti preduzeća iz Srbije, što pomaže da se srpski proizvodi nađu na svetskom tržištu. Interesovanje se tokom predhodnih godina svakako povećava i ima sve više kvalitetnih projekata koji se takmiče za finansiranje”, ističe Vojvodić.

Pametna rukavica za slepe uskoro će obići ceo svet

Direktan efekat ovih programa je da preduzeća razvijaju kapacitete za razvoj i komercijalizaciju posebno kada se radi o izlasku na međunarodno tržiste i ulažu više u istraživanje i razvoj. Indirektno, ovi programi podstiču saradnju industrije sa naučno-istraživačkim institucijama i doprinose većem angažovanju mladih visokoobrazovanih inženjera u privredi.

Jedna od kompanija koja je uz pomoć sredstva fonda uspela da razvije inovativni proizvod je Anoris Technology. Njen tim, na čelu sa Nikolom Krstićem, razvio je multifunkcionalnu rukavicu za slepe, koja uz pomoć deset različitih funkcija pritiskom na jedno dugme služi kao pomoćno sredstvo pri izvršenju svakodnevnih aktivnosti i omogućava korisnicima da uživaju u većem kvalitetu života.

“Mi smo aplicirali za finansiranje u iznosu od 80.000 evra bespovratnih sredstava u okviru programa finansiranja ranog razvoja (Mini Grant). Sredstva su iskorišćena za kompletan razvoj finalne verzije proizvoda Anora – pametna rukavica za slepe. S obzirom da je u pitanju hardverski proizvod, ulaganje su znatno veća, a svaka izmena povlači značajna novčana sredstva, gde smo baš zahvaljujući ovim sredstvima bili spremni da odgovorimo na sve prepreke i izazove, u najkraćem mogućem roku i time na kraju projekta izađemo sa gotovim proizvodom koji će uskoro obići ceo svet”, objašnjava za naš portal direktor Anoris Technology Nikola Krstić.

Sam uređaj poseduje deset inovativnih funkcija koje su slepim osobama dostupne na klik jednog dugmeta. Broj funkcija konstantno se menja, a neke od njih su orijentacija u prostoru, detekcija intenziteta svetlosti, detekcija boja, novčanica, izgovaranje datuma, sata i mnoge druge.  

“Kroz testiranja i razgovore sa slepima zaključili smo koliko njima ovakav vid proizvoda znači i na koji način unapređuje kvalitet njihovog života. Plasman na tržište je nešto na čemu aktivno radimo prethodnih meseci i zaista smo prezadovoljni odzivom naših klijenata. Radimo na tome da rukavice budu besplatne za slepe osobe, tako da naši korisnici ne budu naši kupci, već da se prodaja vrši preko društveno odgovornih kompanija, državnih institucija i lokalnih samouprava”, navodi naš sagovornik.

Zbog svega, ovakav vid podrške od vitalnog je značaja za startap, naročito za one u ranoj fazi.

“Većina na početku razvoja, koja god oblast delovanja bila, susreće se sa preprekama u finansiranju, a s obzirom da je put do dobijanja investicije ili do plasmana proizvoda ili usluge dug, ovakav vid bespovratnih sredstava umnogome čini rad na ideji olakšanim, pružajući prostora inovatorima da se fokusiraju na ono što je zapravo suština – razvoj inovativnih proizvoda”, zaključuje Krstić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...