Ne tako omiljena tema banaka

Kako do stambenog kredita bez učešća?

NekretnineNovacSrbijaVesti

5.5.2021 15:05 Autor: Julijana Vincan 3

Kako do stambenog kredita bez učešća? Kako do stambenog kredita bez učešća?
Podizanje stambenog kredita u većini slučajeva je sastavni deo kupovine nekretnina u našoj zemlji. Nakon odluke o potencijalnoj kupovini stana ili kuće i dizanju... Kako do stambenog kredita bez učešća?

Podizanje stambenog kredita u većini slučajeva je sastavni deo kupovine nekretnina u našoj zemlji. Nakon odluke o potencijalnoj kupovini stana ili kuće i dizanju kredita dolazi i najteža faza – novac za učešće, pa osobe koje ne mogu da obezbede početni kapital neretko odustaju od kupovine nekretnine.

„Ono što je važno da znaju građani, to je da je odobravanje stambenih kredita stvar poslovne politike svake pojedine banke. Svakako da o konkretnim uslovima i očekivanjima (kao što je smanjeno učešće klijenta) treba razgovarati sa odgovarajućim savetnikom u banci. Druga stvar koje korisnik kredita mora biti svestan, to je da smanjenje učešća automatski znači povećanje sume koja se kreditira, a to znači povećanje mesečne rate i povećanje ukupne sume koju će klijent vratiti banci. Mi iz Udruženja uvek savetujemo da građani prouče sve ove opcije i procene šta je za njih najbolje, pre nego što se odluče za ponudu koja je na prvi pogled najprimamljivija, a takva je često opcija sa nižim učešćem“, objašnjeno je za Biznis.rs u Udruženju banaka Srbije (UBS).

Kako kažu, prvi i osnovni uslov za odobravanje stambenog kredita svakako je kreditna sposobnost klijenta, a uobičajena praksa je da klijent uz to ponudi i odgovarajuća obezbeđenja, odnosno hipoteku.

„Što je vrednost hipoteke veća u odnosu da odobreni kredit, to je banka relaksiranija prilikom odobravanja kredita. U tom smislu, postoji mogućnost da banka odobri kredit sa nižim učešćem (pet ili 10 odsto), pa čak i bez učešća, ako klijent stavi pod hipoteku, uz nekretninu koju kupuje, i neku drugu nekretninu koja ima odgovarajuću tržišnu vrednost“, naglasili su naši sagovornici.

Dodaju da klijent može da ponudi banci i druge vrste obezbeđenja, kao što je recimo zalog na štednju, depozitni novac, zalog plemenitih metala i slično.

„I u ovom slučaju konačna odluka o uslovima kreditiranja je na strani banke, koja procenjuje kvalitet obezbeđenja i druge uslove klijenta. Zbog toga je savet da se u svakom slučaju precizna informacija zatraži od konkretne banke i njenog savetnika za stambene kredite“, zaključak je UBS.

Dvoje se rukuju
Foto: Shutterstock

Građevinska direkcija Srbije

Jedno od mesta gde se možete zaputiti kada želite da kupite stan bez učešća možda može da bude Građevinska direkcija Srbije. Ovde naravno postoje druga pravila koja moraju da se ispoštuju.

Naime, ukoliko ste pronašli stan koji je gradila Građevinska direkcija i želite da kupite baš njega, onda imate problem manje. Građevinska direkcija kupcu može da odobri beskamatnu pozajmicu i u iznosu do 20 odsto koliko vredi taj stan. Potrebno je naravno da budete kupac prve nekretnine, jer ćete tada moći da im vraćate taj iznos od povraćaja PDV, što će biti podeljeno u dva dela.

Prvi deo moći ćete da im vratite kada dobijete refundaciju, a za drugi deo ćete imati rok otplate od oko desetak godina. Što je najvažnije, neće biti kamata, niti bilo kakvih drugih skrivenih troškova. Samo je važno da budete svesni da ćete u jednom trenutku plaćati dve rate. Prva rata će se odnositi upravo na vraćanje ove pozajmice, a druga naravno na kredit koji ste podigli u banci.

Kredit u dinarima

Određene banke nude takve pogodnosti ukoliko se stambeni kredit uzima u dinarima, pa se tako on možda može odobriti i bez plaćanja učešća, za šta se veoma mali broj ljudi odlučuje. Kod ovakvih kredita je rok otplate kraći, pa je samim tim i rata mnogo veća. Stoga je pitanje da li ste i koliko spremni da izdvajate više novca za mesečnu ratu, i da li ste spremni da kredit otplatite u dosta kraćem roku.

Podizanje dva kredita

Ukoliko planirate to da uradite, potrebno je da prvo podignete keš kredit, kako biste imali za učešće, što znači da treba da tačno izračunate koliko vam je novca potrebno da biste podigli stambeni kredit.

Međutim, ovde je potrebno biti veoma oprezan, jer keš krediti imaju kraći rok otplate, što znači da će sama rata biti veća i da ćete plaćati dve rate za dva kredita u narednih nekoliko godina, pa razmislite da li ovo finansijski možete da izdržite. Pritom, kamate za oba kredita nisu zanemarljive.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...