ako kompanija izgubi na sudu to znači više cene za potrošače

Kalifornija tužila Amazon zbog narušavanja zdrave konkurencije

BiznisSvetU fokusuVesti

15.9.2022 08:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kalifornija tužila Amazon zbog narušavanja zdrave konkurencije Kalifornija tužila Amazon zbog narušavanja zdrave konkurencije
Generalni tužilac američke savezne države Kalifornije tužio je Amazon, navodeći da je kompanija primorala prodavce trećih strana da ponude samo svoje najniže cene na... Kalifornija tužila Amazon zbog narušavanja zdrave konkurencije

Generalni tužilac američke savezne države Kalifornije tužio je Amazon, navodeći da je kompanija primorala prodavce trećih strana da ponude samo svoje najniže cene na listi kod giganta e-trgovine i time nanela štetu konkurenciji.

Žalba podneta Višem sudu u San Francisku ističe ugovorni jezik koji Amazon koristi sa prodavcima trećih strana, kojim ih obavezuje na “paritet cena“, piše Wall Street Journal.

“Po ugovoru, trgovci moraju da se slože da ne nude niže cene na drugim mestima — uključujući konkurentske sajtove kao što su Wolmart, Target, eBay, i, u nekim slučajevima, čak i na njihovim sopstvenim veb lokacijama“, saopštila je kancelarija državnog tužioca Kalifornije Roba Bonte. Kazne za kršenje sporazuma navodno uključuju naknade ili gubitak mogućnosti da budu istaknute na listama Amazon proizvoda.

Pošto drugi trgovci na malo ne mogu da ponude cene niže nego na Amazonu, potrošači su primorani da plaćaju cene koje su veštački naduvane Amazonovim ugovorima, navodi se u žalbi.

Takođe se navodi nalaz nemačkih regulatora da je Amazonov ugovorni jezik “rezultovao značajnim povećanjem cena u e-trgovini“ na tom tržištu.

U izjavi za CNN, predstavnici Amazona su rekli da je generalni tužilac Kalifornije svet to upravo “suprotno shvatio”.

“Prodavci postavljaju sopstvene cene za proizvode koje nude u našoj prodavnici. Amazon se ponosi činjenicom da nudimo niske cene u najširem izboru, i kao i svaka prodavnica, zadržavamo pravo da ne ističemo ponude kupcima čije cene nisu konkurentne. Promena koju tužilac traži bi primorala Amazon da ponudi više cene kupcima, što je u suprotnosti sa osnovnim ciljevima antimonopolskog zakona“, ističu u kompaniji, koja je dodala da poziva sud da hitno odbaci ovu tužbu.

U tužbi se traži sudski nalog kojim bi se Amazon blokirao od postavljanja antikonkurentnih ugovora, kao i novčana kazna i odbacivanje Amazonove navodno nezakonito stečene dobiti putem sporazuma.

Ako ova tužba prođe, mogla bi da “primora Amazon da podigne cene“.

“To nema smisla dok potrošači žele da kupuju jeftino kako bi se suprotstavili inflaciji“, rekao je Adam Kovačević, generalni direktor Komore napretka (Chamber of Progress), lobing grupacije koju podržavaju tehnološke kompanije. Kovačević napominje da je sličnu tužbu generalnog tužioca Vašingtona prošle godine odbacio Vrhovni sud Distrikta Kolumbija (DC).

  • GOCA BG

    16.9.2022 #1 Author

    Videcemo u ciju korist ce biti presuda…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...