smanjuje se obim e-trgovine po smirivanju pandemije korona virusa

Amazon u gubitku drugi kvartal zaredom

BerzaNovacSvetVesti

29.7.2022 09:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Amazon u gubitku drugi kvartal zaredom Amazon u gubitku drugi kvartal zaredom
Amazon je zabeležio gubitak drugi kvartal zaredom, ali je u zvaničnom saopštenju istakao da “napreduje u kontroli troškova”, jer se američki gigant e-trgovine bori... Amazon u gubitku drugi kvartal zaredom

Amazon je zabeležio gubitak drugi kvartal zaredom, ali je u zvaničnom saopštenju istakao da “napreduje u kontroli troškova”, jer se američki gigant e-trgovine bori protiv usporavanja potražnje kupaca a ujedno posluje sa viškom radne snage na koji se obavezao tokom ranih dana pandemije.

Gubitak u periodu od tri meseca zaključno sa junom usledio je nakon gubitka u prvom kvartalu 2022. godine, koji je bio prvi za Amazon u poslednjih sedam godina. Izvršni direktor Amazona Endi Džesi (Andi Jassy), koji je preuzeo tu funkciju pre nešto više od godinu dana, sada vodi kompaniju kroz jedan od njenih najgorih perioda.

Prihod tehnološkog giganta u poslednjem tromesečju porastao je za oko sedam odsto u odnosu na godinu ranije na 121,2 milijarde dolara, sličnim tempom kao u prvom kvartalu, koji je označio najsporiji rast Amazona u oko dve decenije. S druge strane, neto gubitak Amazona iznosio je dve milijarde dolara u kvartalu, u poređenju sa profitom od 7,8 milijardi dolara pre godinu dana.

Kretanje vrednosti akcije kompanije Amazon u proteklih godinu dana/Izvor: TradingView

Amazon je saopštio da očekuje prihode između 125 i 130 milijardi dolara za treći kvartal. “Uprkos kontinuiranim inflatornim pritiscima u troškovima goriva, energije i transporta, napredujemo u vezi sa troškovima koji se mogu kontrolisati u prošlom kvartalu“, istakao je Džesi u izjavi investitorima, prenosi Wall Street Journal.

Osnovna delatnost Amazona za e-trgovinu se bori sa visokim troškovima i usporavanjem rasta potražnje potrošača dok se kupci vraćaju kupovinama u prodavnicama. Segment Amazonovih online prodavnica, koji uključuje najveći deo njegovih operacija e-trgovine, doživeo je pad prodaje od četiri odsto u obračunskom periodu. Ovaj segment je takođe zabeležio pad u prvom kvartalu.

Tokom pandemije, Amazon je zabeležio rekordnu prodaju dok se njegova logistička mreža borila da održi korak sa prilivom porudžbina. U to vreme kompanija je odlučila da agresivno gradi mrežu skladišta, sortirnih centara i druge skupe infrastrukture koja je zahtevala značajna kapitalna ulaganja.

Akcije kompanije su u jučerašnjem trgovačkom danu na Wall Streetu beležile rast od 1,3 odsto, ali zato su po zatvaranju berze u Njujorku sinoć pojedini paketi akcija prodavani po 13,6 odsto višoj ceni, odnosno 138,94 dolara po komadu.  

  • STRAHINJA

    31.7.2022 #1 Author

    Mislim da su ovo celnici kompanije i mogli realno da predvide i planiraju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...