KANADU OČEKUJE SPOR EKONOMSKI OPORAVAK Rast BDP zavisi od dešavanja u SAD

SvetVesti

2.9.2020 11:48 Autor: Vladimir Jokanović 0

KANADU OČEKUJE SPOR EKONOMSKI OPORAVAK Rast BDP zavisi od dešavanja u SAD KANADU OČEKUJE SPOR EKONOMSKI OPORAVAK Rast BDP zavisi od dešavanja u SAD
Kanadu očekuje spor ekonomski oporavak od posledica pandemije korona virusa, pokazuje nova studija istraživačkog centra Konferencijski odbor Kanade, neprofitne i nestranačke organizacije. Nova analiza... KANADU OČEKUJE SPOR EKONOMSKI OPORAVAK Rast BDP zavisi od dešavanja u SAD

Kanadu očekuje spor ekonomski oporavak od posledica pandemije korona virusa, pokazuje nova studija istraživačkog centra Konferencijski odbor Kanade, neprofitne i nestranačke organizacije.

Nova analiza koju je objavio kanadski radio RCI, sugeriše da će oporavak ipak trajati nešto duže nego sto je navedeno u prethodnim procenama.

Proučavajući podatke o bruto domaćem proizvodu (BDP) za prvi i drugi kvartal, uz značajan pad u drugom kvartalu (- 12,1 odsto), studija odbora smatra da će realni BDP Kanade za čitavu godinu verovatno pokazati pad od 8,2 procenta, prenosi Tanjug.


U studiji je navedeno da porast ekonomije Kanade zavisi od trgovine i dešavanja u SAD. Predviđanje ukazuje da bi SAD trebalo da započnu oporavak sa rastom BDP za oko pet procenata u 2021. godini. Međutim, potencijalni oporavak ograničen je zabrinutošću zbog ponovnog porasta slučajeva virusa u SAD, što je dovelo do više obustava rada u industriji zabavnih i prehrambenih usluga.

Legerova anketa o Kanađanima i Amerikancima otkrila je da je više od četvrtine ispitanika (Kanađani 28 odsto, Amerikanci 30 odsto) u strahu da će biti otpušteni sa svojih radnih mesta do kraja ove godine.

Kada je u pitanju finansijska situacija pojedinaca u ovoj godini u odnosu na prošlu godinu, neznatna većina smatra da je približno ista (Kanada 55 odsto, Amerika 51 odsto), ali značajan broj ispitanika oseća da je njihova situacija i situacija njihove porodice lošija (Kanada 32 odsto, Sjedinjene Države 28 odsto).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...