u postupku obrade zahteva kod ‘Elektrodistribucije Srbije’ blizu 700 domaćinstava

Kapacitet solarnih elektrana kupaca-proizvođača u Srbiji premašio pet megavata

BiznisSrbijaU fokusuVesti

12.10.2022 17:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Kapacitet solarnih elektrana kupaca-proizvođača u Srbiji premašio pet megavata Kapacitet solarnih elektrana kupaca-proizvođača u Srbiji premašio pet megavata
Ukupan kapacitet solarnih elektrana koje su u prethodnih šest meseci postavili kupci-proizvođači u Srbiji, premašio je pet megavata, saopštilo je u sredu Ministarstvo rudarstva... Kapacitet solarnih elektrana kupaca-proizvođača u Srbiji premašio pet megavata

Ukupan kapacitet solarnih elektrana koje su u prethodnih šest meseci postavili kupci-proizvođači u Srbiji, premašio je pet megavata, saopštilo je u sredu Ministarstvo rudarstva i energetike.

Kako je navedeno, to je rezultat pojednostavljene procedure za postavljanje solarnih panela i „prepoznavanja koristi koje građanima i privredi donosi institut kupca-proizvođača“, uveden Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije, prenosi Beta.

Ukupna instalisana snaga solarnih elektrana, koja je pre donošenja Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE) 2021. godine iznosila 11 megavata, tokom poslednjih šest meseci povećana je za dodatnih 5,17 megavata, koliko iznosi ukupna snaga solarnih elektrana kupaca-proizvođača koji su stekli taj status tokom dosadašnje primene ovog zakona.

„Pored pet megavata elektrana koje su već na mreži, u postupku obrade zahteva kod ‘Elektrodistribucije Srbije’ je još blizu 700 zahteva domaćinstava, stambenih zajednica i privrednih subjekata, za koje bi ukupna snaga iznosila 102,1 megavata“, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Ukazano je da se realizacijom investicija fizičkih i pravnih lica, koja su u postupku dobijanja statusa kupca-proizvođača, može očekivati značajno povećanje kapaciteta za proizvodnju energije iz OIE za kratak vremenski period, „što doprinosi povećanju ukupnih kapaciteta za proizvodnju električne energije i većoj energetskoj bezbednosti“.

„Investicije u oblasti solarne energije kupaca-proizvođača karakterišu kratko vreme za realizaciju investicije, zajedničko ulaganje državnog i privatnog kapitala, ili samo privatnog uglavnom kod komercijalnih kupaca, korišćenje celokupne proizvodnje za potrebe domaćeg tržišta, uz značajnu nezavisnost i niže troškove samih proizvođača“, navelo je ministarstvo.

  • Jovana24

    12.10.2022 #1 Author

    Eto. jos samo da i mi imamo benefiti od toga…a ne da nema struje, uvozi se.

    Odgovori

  • Anna

    12.10.2022 #2 Author

    Baš lepa vest

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    13.10.2022 #3 Author

    Solarna energija je budućnost ali cena solarnih panela usporava masovnije korišćenje ovog obnovljivog i najčistijeg izvora energije.

    Odgovori

  • MAJA

    13.10.2022 #4 Author

    To uvek treba i ako je

    Odgovori

  • GOCA BG

    16.10.2022 #5 Author

    Kada ce na bude prihvatljivija,bice ih mnogo vise…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...