KAPITALNE INVESTICIJE GLAVNI CILJ PROGRAMA SRBIJA 2020-2025 Ulaganja u gasovod, auto-puteve, kanalizacione mreže, najavio Vučić

InvesticijeManifestacijeNovacSrbijaU fokusuVesti

15.12.2020 14:04 Autor: Ljiljana Begović 0

KAPITALNE INVESTICIJE GLAVNI CILJ PROGRAMA SRBIJA 2020-2025 Ulaganja u gasovod, auto-puteve, kanalizacione mreže, najavio Vučić KAPITALNE INVESTICIJE GLAVNI CILJ PROGRAMA SRBIJA 2020-2025 Ulaganja u gasovod, auto-puteve, kanalizacione mreže, najavio Vučić
Programom “Srbija 2020-2025“ u 2021. godini predviđena su ogromna ulaganja u kapitalne investicije, koja će značajno podići rast bruto domaćeg proizvoda u Srbiji. „Očekujemo... KAPITALNE INVESTICIJE GLAVNI CILJ PROGRAMA SRBIJA 2020-2025 Ulaganja u gasovod, auto-puteve, kanalizacione mreže, najavio Vučić

Programom “Srbija 2020-2025“ u 2021. godini predviđena su ogromna ulaganja u kapitalne investicije, koja će značajno podići rast bruto domaćeg proizvoda u Srbiji.

„Očekujemo da rast bude između 5,5 i šest odsto sledeće godine, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je otvorio konferenciju „Svet u 2021“ putem video linka.

Vučić je rekao da je “za nas 2021. godina veoma ambiciozno postavljena” i da očekuje da “Srbija po stopi BDP 2020. i u naredne dve godine zajedno ili kumulativno bude zemlja broj jedan u Evropi”.

On je rekao da će se ulagati i u izgradnju kanalizacionih mreža, fekalne, atmosferske prečistače otpadnih voda, što će drastično i dramatično promeniti životni standard naših građana.

“Ulagaćemo u dalju izgradnju auto-puteva i pruga po Srbiji. To je ogroman novac, o gasovodu da i ne govorim, koji ulažemo da bismo podigli i domaća preduzeća, koja čak i ako stranci na tenderu dobiju neki posao, domaća preduzeća uvek sa više od 50 odsto učestvuju u izgradnji infrastrukturnih projekata”, rekao je Vučić.

Foto: Shutterstock

Povećanje plata i penzija za podsticaj potrošnje

Vučić je rekao da će biti povećane penzije za 5,9 odsto, plate za 5 odsto u javnom sektoru, uz uvećanje minimalca od 6,65 odsto, što će dodatno podići primanja radnika.

„Želja nam je da podstaknemo dodatnu potrošnju“, naglasio je predsednik Srbije, prenosi Tanjug.

“I treći stub na kom ćemo zasnovati rast BDP jeste intenzivan rad na daljem privlačenju stranih direktnih investicija, u čemu je Srbija bila ubedljivi šampion ne samo ovog regiona već, kako je ‘Financial Times’ pisao, proporcionalno u svojim brojevima, i cele Evrope”, rekao je Vučić.

On je naveo da mnoge zemlje danas žele da provedu deindustrijalizaciju, a Srbija hoće reindustrijalizaciju.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Za smanjenje zagađenja i energetsku efikasnost investicija od 1,5 milijardi evra

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović očekuje da će 2021. biti godina oporavka, a da je budućnost u energetskoj i ekološkoj bezbednosti i da će u narednoj godini biti uloženo više od 1,5 milijardi evra na energetsku efikasnost i smanjenje zagađanje.

Naglasila je da energetika i rudarstvo ne mogu bez ekološke bezbednosti i da će budućnost 2021. biti obeležena energetskom i ekološkom bezbednošću.

Foto:Tanjug

Mihajlović smatra da će se u oblasti rudarstva i energetike desiti velike promene i navela da Srbija mora fundamentalno da menja postulate u energetici i da energetske ciljeve vezuje za ekologiju.

“Srbija će se u 2021. mnogo više okrenuti obnovljivim izvorima energije, da građani imaju mogućnost da povećaju energetsku efikasnost u stanovima i kućama. Moramo da čuvamo energiju”, naglasila je Mihajlović.

Navela je da energija koju trošimo mora da bude “zdrava” energija i da se se na takvim projektima radi kako bi se smanjila proizvodnja struje iz uglja i kako bismo se okrenuli obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti, korišćenju biomase i postrojenja koja će biti energetski efikasna.

Ulaganje 330 milijardi dinara u kapitalne investicije

Srbija i u krizi izazvanoj korona virusom nastavlja da realizuje investicije u oblasti infrastrukture, što je bez presedana, a u narednoj godini iz budžeta će biti izdvojeno 330 milijardi dinara u kapitalne investicije, kaže ministar građevinarstva, saobaćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Na konferenciji u organizaciji kompanije Color Media Communications i britanskog Ekonomista, pod nazivom „Svet u 2021“, Momirović je rekao da je Srbija u krizi pokazala zavidan nivo organizovanosti.

On je poručio da su incijative Srbije u vezi sa budućnošću regiona, povezivanje, među kojima je i incijativa “mini Šengen”.

Foto:Tanjug

Momirović je rekao da je za investicije u komunalnu infrastrukturu planirano 3,3 milijarde evra. „To će potpuno promeniti perspektivu života u Srbiji, i ekološki i funkcionalno”, kaže Momirović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...