saradnja dve zemlje u usponu

Katar u Francuskoj raspolaže imovinom većom od 25 milijardi evra

BiznisInvesticijeNovacSvetVesti

9.6.2022 19:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Katar u Francuskoj raspolaže imovinom većom od 25 milijardi evra Katar u Francuskoj raspolaže imovinom većom od 25 milijardi evra
Francuska je druga najveća evropska investiciona destinacija za Katar posle Velike Britanije, sa imovinom većom od 25 milijardi evra (26,7 milijardi dolara), prema studiji... Katar u Francuskoj raspolaže imovinom većom od 25 milijardi evra

Francuska je druga najveća evropska investiciona destinacija za Katar posle Velike Britanije, sa imovinom većom od 25 milijardi evra (26,7 milijardi dolara), prema studiji objavljenoj u sredu.

Zalivska zemlja ima 42 kompanije u Francuskoj preko direktnih holdinga ili firmi kojima uglavnom upravlja državni fond za bogatstvo Qatar Investment Authority, studija koju je sproveo Kadran, francusko-katarski ekonomski krug, zajedno sa HEC Junior Conseil o evoluciji katarsko-francuske ekonomske odnosi i diverzifikacija otkrivena, piše Anadolu Agency.

Pored kupovine fudbalskog kluba Paris Saint-Germain sa veliki zvezdama, otisak Katara je skoro ravnomerno raspoređen na francusku ekonomiju, navodi se u studiji. Ovo uključuje portfolio investicije ili udeo u kompanijama kao što su LVMH (Moet Hennessi Louis Vuitton), Balmain, Valentino, Le Printemps, TotalEnergies, ​​Airbus, Accor i beIN Sports. Pored kompanija, sektor nekretnina koji nisu hoteli i luksuzni hoteli su cenjene investicije za katarske igrače.

Prema studiji, udeli Katara u investicijama u nekretnine i finansijskim aktivnostima predstavljaju 7,1 milijardu evra, 4,2 milijarde evra na računima maloprodaje, 3,4 milijarde evra u saobraćaju i turizmu i 2,3 milijarde u telekomunikacijama i medijima.

Kompanije i holdinzi kojima upravlja Katar ostvarili su visoke profite u poslednjih 14 godina, a njihov doprinos francuskom bruto domaćem proizvodu (BDP) porastao je sa 2,13 milijardi evra u 2014. na 3,07 milijardi u 2019. godini, prosečna godišnja stopa rasta od 7,5 odsto, navodi studija.

Foto: Piqsels.com

Investicije Dohe u Francuskoj krenule su od 2005. godine, kada je zalivska zemlja počela da smanjuje svoju zavisnost od ugljovodonika diverzifikacijom svojih sredstava u stranim zemljama.

Katar nalazi plodno tlo u Francuskoj da generiše finansijske povrate i uspostavi svoje kompanije i pozicionira se kao glavni igrač u turizmu na globalnom nivou, dodaje se u studiji. Dve zemlje se međusobno dopunjuju, jer „Francuska traži priliv kapitala i trgovinske mogućnosti kako bi smanjila svoj trgovinski deficit, te je Katar moćan dobavljač kapitala u inostranstvu“, ističe se u studiji.

Francuska, sa druge strane, ima 200 multisektorskih ustanova u Kataru, koji je četvrti po veličini primalac francuskih stranih direktnih investicija (SDI) sa 1,4 milijarde evra (1,5 milijardi dolara) na Bliskom istoku.

Francuske kompanije su prilično uključene u velike projekte zemlje, posebno u infrastrukturi, transportu i energetici, a takođe su snažno mobilisane da podrže Katar u njegovim pripremama za Svetsko prvenstvo u novembru ove godine.

Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. u Kataru takođe je otvorilo nove mogućnosti za ulaganja i trgovinu za dve zemlje. Francuska i Katar su takođe ušle u partnerstvo za bezbednost na predstojećem globalnom fudbalskom događaju.

  • SUNCOKRET

    10.6.2022 #1 Author

    Zanimljivo nisam znala da postoje tako čvrste veze izmzdju Katara i Francuske.Nafta je čudo, izvor neiscrpnog kapitala za arapske zemje.

    Odgovori

  • SNEZANA

    10.6.2022 #2 Author

    Bravo za to partnerstvo

    Odgovori

  • MARKO7

    10.6.2022 #3 Author

    Pa to je baš velika svota novca….

    Odgovori

  • DEKSI

    10.6.2022 #4 Author

    Dosta je.to novca, dobra saradnja.

    Odgovori

  • MAJALG

    12.6.2022 #5 Author

    Iz ovoga Francuska ima bolju stranu price, ali i Katar jer ima vise nacina da pere pare, tako da su u winwin poziciji obe drzave.

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.6.2022 #6 Author

    Saradnja na obostranu korist…

    Odgovori

  • IVAN

    20.11.2022 #7 Author

    Svaka cast za Katar

    Odgovori

  • Jovana24

    29.11.2022 #8 Author

    Kupovina u usponu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...