Osnivač firme koja finansira The Boring Company sarađuje sa ruskim milijarderom

Maskovu ponudu za otkup kompanije Twitter podržao tajanstveni investitor iz Dubaija

Hi-techNovacVesti

9.6.2022 09:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Maskovu ponudu za otkup kompanije Twitter podržao tajanstveni investitor iz Dubaija Maskovu ponudu za otkup kompanije Twitter podržao tajanstveni investitor iz Dubaija
Ponudu Ilona Maska (Elon Musk) da otkupi kompaniju Twitter, koja je poništena nakon što je milijarder zapretio da će se povući, podržali su brojni... Maskovu ponudu za otkup kompanije Twitter podržao tajanstveni investitor iz Dubaija

Ponudu Ilona Maska (Elon Musk) da otkupi kompaniju Twitter, koja je poništena nakon što je milijarder zapretio da će se povući, podržali su brojni investitori iz Silicijumske doline, a bilo je i nekoliko izuzetaka.  

Visoko na listi ulagača našla se i investiciona kompanija iz Dubaija, koja pod rukovodstvom tajanstvenog Aleksandra Tamasa (Alexander Tamas) upravlja imovinom vrednom više od pet milijardi dolara. Kompanija Vy Capital, čiji veb-sajt sadrži samo jednu stranicu bez adrese ili podataka za kontaktiranje, izdvojila je 700 miliona dolara za finansiranje Maskove ponude za otkup društvene mreže, čime je postala jedan od tri najveća investitora u ovim pregovorima, pored milijardera Larija Elisona (Larry Ellison) i kompanije Sequoia Capital, piše Bloomberg.

Kompanija Vy, koja je u ovim pregovorima nadmašila investitore kao što su Brookfield Asset Management i Qatar, finansirala je, takođe, i Maskovu firmu The Boring Company i kripto menjačnicu ErisX, navode iz kompanije za istraživanje tržišta PitchBook Data.

Tamas je u više navrata sklapao ugovore sa velikim investitorima. Pre osnivanja kompanije Vy, blisko je sarađivao sa rusko-izraelskim milijarderom Jurijem Milnerom (Yuri Milner), a kako izgleda, sada neguje veze sa Ilonom Maskom. Uložio je novac i kompaniju SpaceX i u korporaciju Neuralink, koje su takođe u Maskovom vlasništvu. Takođe, prema podacima sa društvene mreže LinkedIn analitičar u kompaniji Vy je Bendžamin Birčal (Benjamin Birchall), sin Maskovog glavnog pomoćnika Džareda Birčala (Jared Birchall).

Dokument iz 2020. godine, “blanko ček” kompanije Vy Global Growth, pokazuje da je firma u Dubaiju upravljala imovinom koja je veća od dve milijarde dolara. Ta imovina je narasla više nego dvostruko i sastoje se od ograničenog broja sredstava sa oko milijardu dolara u gotovini koja su namenjena za ulaganja, navode osobe upućene u poslovanje firme. Među njenim finansijerima nalaze se velike američke fondacije, navode neimenovani izvori.

Tamas je do sada sarađivao sa Goldman Sachs grupom na sklapanju tehnoloških ugovora, postao partner u investicionoj firmi DST Global, u kojoj je sklapao unosne poslove sa kompanijama kao što su Airbnb, Facebook, ali i kada su upitanju prve investicije u Twitter.

Pre saradnje sa Goldman Sachs grupom, bio je jedan od osnivača kompanije Arma Partners, koja pruža finansijske savete za korporacije i investitore u tehnološkom sektoru.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...