KINA IZ PANDEMIJE IZLAZI JAČA Američki politikolog Ijan Bremer objasnio šta sledi posle korona virusa

AnalizaSvetVesti

1.4.2020 11:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

KINA IZ PANDEMIJE IZLAZI JAČA Američki politikolog Ijan Bremer objasnio šta sledi posle korona virusa KINA IZ PANDEMIJE IZLAZI JAČA Američki politikolog Ijan Bremer objasnio šta sledi posle korona virusa
Svet nije zajedno. Ni Amerikanci, ni Evropljani, ni Rusi, ni Kinezi. I to je najveća posledica krize, najveće posle Drugog svetskog rata. Treba da... KINA IZ PANDEMIJE IZLAZI JAČA Američki politikolog Ijan Bremer objasnio šta sledi posle korona virusa

Svet nije zajedno. Ni Amerikanci, ni Evropljani, ni Rusi, ni Kinezi. I to je najveća posledica krize, najveće posle Drugog svetskog rata. Treba da radimo zajedno, a to se neće desiti – poručio je i upozorio uticajni američki politikolog Ijan Bremer.

Bremer, koji je i urednik i kolumnista Tajma i šef organizacije za procenu rizika „Evroazijska grupa“, objasnio je u intervjuu za RTS koje bi bile globalne posledice, kad prođe pandemija korona virusa. On je ocenio da je gotovo vreme globalizacije i da počinje lokalizacija.

“ Ima tu tri stvari. Najvažnija, sa najdalekosežnijim posledicama je da globalizacija koja je trajala decenijama počinje da nestaje. Već ulazimo u tehnološki hladni rat između Amerike i Kine i videćete mnogo razdvajanja, lokalizacije, prilagođavanja lanca nabavke koji je veoma efikasan i vodeći faktor rasta, a koji nije otporan kada imate šokove i krize, u lanac nabavke za svaki slučaj. Opet lokalizacija. Manje efikasnosti, manji rast. Jedna velika posledica je deglobalizacija“, kaže Bremer i dodaje:

„Druga je da će tržišta u razvoju biti pogođena mnogo gore nego razvijeni svet, gde možete da za stimulans odvojite 10 odsto BDP-a. To ne možete u Brazilu, Turskoj ili Indiji.

Međunarodna pomoć neće biti adekvatna. Brinem da ćemo imati dodatnu finansijsku krizu, koja će obogaljiti neka tržišta u razvoju. To može dovesti do promena režima, velike patnje ljudi, mnogo više od ovoga što imamo danas u Americi, Evropi ili onome što se nedavno dešavalo u Kini.

Treće je odnos Amerike i Kine. Mislim da postoji mogućnost da postane mnogo napetiji. Kinezi će iz krize izaći jači, u međunarodnim okvirima, jer su uspeli da suzbiju inicijalno izbijanje epidemije, pa su je onda ekspeditivno okončali. Njihova ekonomija biće prva u svetu koja kreće iznova. Već je pokrenula 65 odsto privrede, verovatno će biti potpuno funkcionalna do kraja aprila, početka maja, dok su Amerikanci i Evropljani još zatvoreni. Oni su odgovorni za nabavku medicinskih zaliha, oni vode humanitarnu akciju.

U vašoj Srbiji na primer, čujemo da lideri kažu da su Kinezi braća, te da EU baš i nije od koristi. Biće toga i više , u državama od kojih su neke obično američki saveznici. To je dramatična promena u dosadašnjem pogledu na svet.

Foto: Printscreen RTS

Setimo se kako je odluka predsednika Trampa da zabrani letove ka Americi iznenadila Brisel. I sami ste rekli da neke evropske zemlje dobijaju mnogo više pomoći od Kine pa i Rusije, nego od EU. U kom pravcu ide Evropa?
Sigurno nisu bili srećni zbog američke odluke da ne dozvole onima koji nisu američki državljani a imaju trajnu rezidencijalnu dozvolu, da se vrate. EU je formalno osudila SAD što u vreme globalne krize uopšte nije od pomoći. Translatlantski odnosi su lošiji. A značaj uticaja Kine i Rusije nije ni blizu.

Rusi imaju ograničenu ulogu, Kinezi su neverovatno moćniji i ekonomski uticajniji. To vidite na terenu u skoro svim ovim zemljama. Kineska uloga biće još veća.

Kina će biti mnogo jača u Evropi nego pre ove krize. „Huavej“ će biti jači, mnoge zemlje će se njima okrenuti za 5G tehnologiju, a ne Americi. Ovo je za mene svet „G 0“, ne „G 7“ ni „G 20“. Ovo je prva globalna kriza u svetu „G 0“. I jasno je, posle 11. septembra, posle 2008. Amerika se držala zajedno, Evropljani su bili zajedno sa Amerikancima. Rusi su pomogli Amerikancima posle 11. septembra, Kinezi su pomogli Amerikacima posle 2008.

Danas, 2020. svet nije zajedno. Ni Amerikanci, ni Evropljani, ni Rusi , ni Kinezi. I to je najveća posledica krize, najveće posle Drugog svetskog rata. Treba da radimo zajedno, a to se neće desiti. Najgore je moguće vreme za ovakvu krizu, zaključio je Bremer.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...