KINA IZGURALA SAD SA POZICIJE GLAVNOG TRGOVINSKOG PARTNERA EU Sve jača usled pandemije i pojačane ekonomske aktivnosti

SvetVesti

3.12.2020 09:47 Autor: Julijana Vincan 0

KINA IZGURALA SAD SA POZICIJE GLAVNOG TRGOVINSKOG PARTNERA EU Sve jača usled pandemije i pojačane ekonomske aktivnosti KINA IZGURALA SAD SA POZICIJE GLAVNOG TRGOVINSKOG PARTNERA EU Sve jača usled pandemije i pojačane ekonomske aktivnosti
U prva tri tromesečja Kina je bila najveći trgovinski partner Evropske unije, pretekavši Sjedinjene Američke Države, što je posledica pandemije korona virusa i naglog... KINA IZGURALA SAD SA POZICIJE GLAVNOG TRGOVINSKOG PARTNERA EU Sve jača usled pandemije i pojačane ekonomske aktivnosti

U prva tri tromesečja Kina je bila najveći trgovinski partner Evropske unije, pretekavši Sjedinjene Američke Države, što je posledica pandemije korona virusa i naglog skoka kineske ekonomske aktivnosti.

U prvih devet meseci, razmena između EU i Kine dosegla je tako 425,5 milijardi evra, a razmena EU i SAD iznosila je u istom razdoblju 412,5 milijarda evra, pokazuju najnoviji podaci Eurostata. U istom razdoblju 2019. godine razmena EU sa Kinom bila je 413,4 milijarde, odnosno sa SAD 461 milijardu.

„Ovaj rezultat posledica je rasta uvoza za 4,5 odsto, a izvoz u Kinu je nepromenjen. U istom razdoblju trgovina sa SAD zabeležila je znatan pad uvoza za 11,4 procenta i izvoza za 10 odsto“, istaknuto je na sajtu Eurostata.

Kontejneri za izvoz i uvoz
Foto; Tanjug/AP

Ukupni deficit EU u trgovinskom bilansu sa Kinom popeo se na 135,9 milijardi evra u prvih devet meseci, a u istom razdoblju 2019. godine, iznosio je 123,9 milijardi evra.

„Iako je EU još od 2004. godine glavni trgovinski partner Kine, tada ju je pretekao Japan. Ovo je prvi put da važi i obrnuto, da je Kina skinula s trona SAD u odnosu na Evropu“, izvestio je francuski Nacionalni institut za statistiku i ekonomska istraživanja (INSEE).

U tom izveštaju se dodaje da je uprkos pandemiji Covid-19 i veoma snažnoj ekonomskoj krizi u prvom tromesečju, kineska ekonomija ponovo u usponu, a potrošnja je u oktobru premašila i prošlogodišnji nivo.

Konterjeri za transport
Foto: Tanjug/AP

„Samo u trećem kvartalu domaća potražnja podstakla je uvoz evropskih proizvoda u Kinu, naročito u automobilskom i u sektoru luksuznih proizvoda, ali i sektoru telekomunikacija u očekivanju američkih sankcija u kompaniji Huawei“, naglasio je francuski Institut.

Takođe je porastao i izvoz iz Kine u Evropu tokom leta i početkom jeseni, zbog velike potražnje medicinske opreme i elektronskih proizvoda.

Tako je Svetska zdravstvena organizacija u oktobru istakla da je samo Kina izvezla gotovo 44 odsto svoje zaštitne opreme, kojom se trgovalo u svetu u prvih šest meseci ove godine, prenosi Seebiz.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...