Zabrinutost za izglede druge najveće svetske ekonomije

Kineski izvoz u najvećem padu od početka pandemije

SvetVesti

8.8.2023 10:19 Autor: Vladimir Jokanović 0

Kineski izvoz u najvećem padu od početka pandemije Kineski izvoz u najvećem padu od početka pandemije
Kineski izvoz i uvoz u julu opali su više nego što se očekivalo, što je doprinelo produženom trgovinskom padu koji podstiče zabrinutost oko izgleda... Kineski izvoz u najvećem padu od početka pandemije

Kineski izvoz i uvoz u julu opali su više nego što se očekivalo, što je doprinelo produženom trgovinskom padu koji podstiče zabrinutost oko izgleda za rast druge po veličini svetske ekonomije.

Izvoz je opao za 14,5 odsto na godišnjem nivou, mereno u dolarima, pokazali su zvanični rezultati u utorak, što je najveći pad od početka pandemije korona virusa u februaru 2020. godine. Uvoz je oslabio za 12,4 odsto, što je najveći pad od januara iste godine, prenosi Financial Times.

Slabost međunarodne trgovine jedan je od glavnih izvora pritiska na kreatore politike u Pekingu, koji su suočeni s krizom u imovinskom sektoru i smanjenom domaćom potražnjom od kada su u decembru ukinute mere protiv pandemije.

Izvoz je pomogao Kini da održi svoju ekonomiju tokom tri godine pandemije, ali je oslabio u 2023. godini, jer su visoka globalna inflacija i rastuće kamatne stope umanjile potražnju za nejnom robom. Izvoz je opao na godišnjem nivou u svakom od poslednja tri meseca.

Proizvodna aktivnost takođe se smanjuje četiri meseca zaredom, prema indeksima menadžera nabavke, što odražava slabije izvozno okruženje i potkopava jedan od očekivanih pokretača ekonomskog oporavka Kine.

Neočekivano ozbiljan pad uvoza u julu takođe je pokazao kako je razočaravajuća domaća potrošnja podstakla trgovinske zabrinutosti, više od pola godine nakon ukidanja pandemijskih ograničenja. Indeks Hang Seng China Enterprises na berzi u Hong Kongu oslabio je za 1,8 odsto po objavljivanju rezultata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...