Najniži nivo u poslednje tri godine

Pad kineskog izvoza za 12,4 odsto u junu

SvetVesti

13.7.2023 11:53 Autor: Vladimir Jokanović 0

Pad kineskog izvoza za 12,4 odsto u junu Pad kineskog izvoza za 12,4 odsto u junu
Kineski izvoz opao je u junu najbržim tempom od početka pandemije pre tri godine, jer posrtanje svetske ekonomije sve više pritiska kineske kreatore politike... Pad kineskog izvoza za 12,4 odsto u junu

Kineski izvoz opao je u junu najbržim tempom od početka pandemije pre tri godine, jer posrtanje svetske ekonomije sve više pritiska kineske kreatore politike da traže nove stimulativne mere.

Zamah kineskog oporavka nakon pandemije usporen je posle brzog oporavka u prvom kvartalu, a analitičari su smanjili svoje ekonomske projekcije za ostatak godine, jer se fabrička proizvodnja usporava u uslovima slabljenja globalne potražnje, prenosi Reuters.

Isporuke iz druge najveće svetske ekonomije u junu pale su za 12,4 odsto na godišnjem nivou nakon pada za 7,5 procenata u maju, što je više od očekivanog, pokazali su u četvrtak podaci kineskog Carinskog biroa. Uvoz je smanjen za 6,8 odsto, što je više od očekivanih četiri odsto. Uvoz u maju opao je za 4,5 odsto.

Izvoz u SAD, glavnu destinaciju za kinesku robu najviše je opao tokom prve polovine tekuće godine, zbog političkih tenzija i tehnološkog „rata“ u sektoru čipova, dok je izvoz u Rusiju naglo porastao, iako sa skromne početne pozicije. Analitičari procenju da će globalni pad potražnje nastaviti da utiče na izvoz, kao i da bi vrhunac opadanja izvoza trebalo očekivati krajem godine.

Izvor: NBS/Reuters

S obzirom na to da izvoz čini oko petinu privrede i da je sektor nekretnina, koji donosi privredi oko trećinu vrednosti, postao problematičan, izgledi Kine za brzi oporavak smanjeni su nakon što su stroge blokade zbog pandemije oštetile ekonomiju prošle godine.

Vlada je postavila relativno skroman cilj rasta BDP-a za oko pet odsto u tekućoj godini, nakon što nije ispunila prošlogodišnji cilj. Kineski ekonomisti smatraju da će slabljenje izvoza i deflatorni pritisci doprineti pozivima za stimulisanjem privrede, ali da obim podrške neće biti ogroman.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...