Smena premijera neće napraviti veliku razliku u drugoj ekonomiji sveta

Kinesku ekonomiju sledeće godine očekuje najveća promena u više od deset godina

SvetVesti

15.9.2022 09:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kinesku ekonomiju sledeće godine očekuje najveća promena u više od deset godina Kinesku ekonomiju sledeće godine očekuje najveća promena u više od deset godina
Početkom sledeće godine ističe mandat kineskom premijeru Liju Kećangu (Li Keqiangu) i potpredsedniku vlade Liju Heju (Liu He), idejnom začetniku dosadašnjih reformi. Komunistička partija... Kinesku ekonomiju sledeće godine očekuje najveća promena u više od deset godina

Početkom sledeće godine ističe mandat kineskom premijeru Liju Kećangu (Li Keqiangu) i potpredsedniku vlade Liju Heju (Liu He), idejnom začetniku dosadašnjih reformi.

Komunistička partija Kine će sledećeg meseca napraviti najveću promenu u ekonomiji te zemlje u više od deset godina.

Sadašnja garnitura zvaničnika moraće da ode, i to usred pogoršanja perspektive rasta druge svetske ekonomije po veličini, piše Poslovni.hr, pozivajući se na Reuters.

“Mešanje karata” među ekonomskim planerima Kine počinje 16. novembra, kada započinje partijski kongres na kojem će sadašnji predsednik Si Đinping (Xi Jinping) verovatno osigurati treći mandat.

Ova partijska “konklava” ponudiće naznake ko su favoriti za najviše pozicije u kineskoj vladi, ali i ko će naslediti premijera, kojem mandat ističe u martu sledeće godine, nakon što je na toj poziciji proveo dva mandata.

Tokom sadašnjeg mandata Li je znatno izgubio na uticaju i u seni je predsednika Sija. Uprkos tome, uživa poverenje investitora koji ga smatraju umerenim u odnosu na šefa države, koji ne skriva želju da upravljanje ekonomijom bude još više pod palicom države.

“U sklopu postojeće političke strukture, ko god preuzme premijersku poziciju neće napraviti veliku razliku”, kaže sagovornik za Reuters.

Uz Lija, koji ima doktorat iz ekonomije s elitnog pekinškog univerziteta i odlično govori engleski, partijski izvori tvrde da su na izlaznim vratima i potpredsednik vlade, sedamdesetogodišnji Liju He i šef regulatora banaka Guo Šućing (Guo Shuqing).

Analitičari ocjenjuju da bi sadašnji tim, sklon reformama, mogla zameniti garnitura Sijevih poslušnika kojima nedostaje međunarodno iskustvo, dodatno akademsko obrazovanje i nezavisno razmišljanje.

Kako se navodi, posto je dva favorita koji bi mogli naslediti Lija. Jedan je Vang Jang (Wang Yang), predsednik Kineske narodne političke konsultativne konferencije, kako se službeno naziva to savetničko telo. Drugi je potpredsjednik vlade Hu Čunhua (Hu Chunhua).

Međutim, njihov kapacitet za provođenje krupnijih promjena mogao bi biti ograničen, ocenjuju analitičari. U drugom ešalonu kandidata za premijera je i Čen Miner (Chen Miner), šef partije iz Čungkinga i njegov kolega iz Šangaja Li Ćeng (Li Qiang).

U svakom slučaju, novo rukovodstvo suočiće se sa izazovima koje moderna kineska ekonomija ne pamti. Možda i najveći od njih je pronalaženje izlaza iz politike nulte tolerancije prema širenju korona virusa, koju mnogi smatraju sve manje održivom s obzirom na veliki negativni uticaj na ekonomiju.

Drugi je problem kriza na tržištu nekretnina koja preti finansijskoj stabilnosti, a treći sve veće tenzije s Vašingtonom. Deo analitičara smatra da će kineski BDP ove godine rasti svega tri odsto, što je najsporiji rast od 1976. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...