Druga najveća kineska investicija u komšiluku

Kinezi izgradili najveći vetropark u Hrvatskoj

BiznisRegionU fokusuVesti

26.11.2021 09:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kinezi izgradili najveći vetropark u Hrvatskoj Kinezi izgradili najveći vetropark u Hrvatskoj
Kineska kompanija Norinco završila je izgradnju vetroparka Senj, trenutno najjače vetroelektrane u Hrvatskoj. Reč je o drugoj najvećoj kineskoj investiciji u toj zemlji, nakon... Kinezi izgradili najveći vetropark u Hrvatskoj

Kineska kompanija Norinco završila je izgradnju vetroparka Senj, trenutno najjače vetroelektrane u Hrvatskoj. Reč je o drugoj najvećoj kineskoj investiciji u toj zemlji, nakon izgradnje mosta na poluostrvu Pelješac.

Vetroelektrana Senj instalisane snage 156 megavata (MW) nalazi se na obali Jadranskog mora. Investicija u elektranu prvo je procenjena na 180 miliona, ali je na kraju dostigla 230 miliona evra.

Vetroturbine su postavljene u vetrovitom području iznad Senja, grada poznatog po buri i velikoj snazi vetra u širem području. Puštanju u probni rad prisustvovao je i bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, poznati promoter hrvatskog izvoza u Kinu.

Izgradnja vetroelektrane Senj koja ima 39 vetroturbina počela je pre tri godine. Prve četiri turbine su puštene u probni rad, dok će ostale biti puštane u probni rad u narednih šest meseci.

Vetropark se prostire na 65 kvadratnih kilometara. Pored vetroturbina projekat obuhvata i pomoćnu opremu, prateće stubove, novu buster stanicu, izgradnju i rekonstrukciju dalekovoda, piše Biznis info.

Procenjena godišnja proizvodnja vetroparka je oko 538 GWh. Kako prenosi Nacional, Norinco je zainteresovan i za gradnju solarnih elektrana u blizini Zadra, koji je južno od Senja, na nekih 120 kilometara.

Do završetka vetroparka Senj, najveća elektrana za proizvodnju energije iz vetra bio je Korlat, snage 58 MW. Inače, vetroelektrana Krš-Pađene, snage 142 MW, je u probnom radu.

Prva najveća kineska investicija u Hrvatskoj, most koji spaja teritoriju Hrvatske sa ostrvom Pelješac, koštala je više od 500 miliona evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...