Novi ministri danas polažu zakletvu u Skupštini Srbije

Ko će voditi srpsku ekonomiju u novoj vladi?

IzdvajamoVesti

25.10.2022 08:01 Autor: Marko Andrejić 10

Ko će voditi srpsku ekonomiju u novoj vladi? Ko će voditi srpsku ekonomiju u novoj vladi?
Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić sazvao je drugu posebnu sednicu parlamenta za danas u 12:30 časova. Na dnevnom redu nalazi se samo jedna tačka,... Ko će voditi srpsku ekonomiju u novoj vladi?

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić sazvao je drugu posebnu sednicu parlamenta za danas u 12:30 časova. Na dnevnom redu nalazi se samo jedna tačka, a to je izbor nove Vlade Srbije i polaganje zakletve predsednika i članova vlade.

Posle više od šest meseci od aprilskih izbora konačno su poznati kandidati za ministre. Nova Vlada Srbije imaće 25 ministarstava i dva ministra bez portfelja, a na spisku se nalaze neka već dobro poznata lica, ali i neki novi kadrovi. Očekuje se da na današnjoj sednici skupštine svoj ekspoze iznese mandatarka za sastav nove vlade i dosadašnja premijerka Ana Brnabić.

Evo ko će voditi neke od najvažnijih resora za ekonomiju Srbije u narednom, “oročenom” periodu.

Ministar finansija – Siniša Mali

Jedno od dobro poznatih lica u novoj Vladi Srbije, nastaviće tamo gde je stao u prethodnom mandatu. Ministar finansija Siniša Mali rođen je 1972. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a tokom osnovnih studija dobio je nagradu kao student generacije, da bi po završetku studija dobio nagradu za najbolji diplomski rad.

Pre nego što je postao ministar finansija, Mali je bio gradonačelnik Beograda od 2014. do 2018. godine, a za vreme njegovog mandata u gradu je pokrenut i sproveden program finansijske konsolidacije. Za vreme njegovog mandata Beograd je po prvi put dobio kreditni rejting.

Pre nego što je postao gradonačelnik, bio je specijalni savetnik za privredu i finansije u vladi tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića.

Ministar privrede – Rade Basta

Rođen 1979. godine, dosadašnji direktor JKP „Beogradske elektrane”. Basta će na toj funkciji zameniti Anđelku Atanasković. Profesor je fizičke kulture, bio je reprezentativac Srbije u kik-boksu i džudou. Po profesiji je master ekonomista. Bio je odbornik u Novom Sadu i Beogradu.

U decembru 2016. postao je direktor Fudbalskog kluba Radnički iz Niša. Na toj funkciji Basta je bio do novembra 2017. Član je Jedinstvene Srbije.

Novi ministar imaće težak zadatak da srpsku privredu vodi u trenutku velikih globalnih izazova koji pogađaju sve domaće i strane kompanije koje posluju na našem tržištu. Takođe, još uvek nije završena privatizacija koja je u nadležnosti ovog ministarstva, pa se očekuje da pojedina preduzeća konačno budu skinuta sa liste na kojoj su odavno, čekajući da se reši njihov status.

Ana Brnabić / Foto: Beta / Slobodan Miljević

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture – Goran Vesić

Rođen je 18. februara 1969. godine u Kruševcu. Diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Na lokalnim izborima 2014. godine izabran je za odbornika Skupštine grada Beograda na listi Srpske napredne stranke. Za gradonačelnika Beograda tada je izabran Siniša Mali, dok je Vesić u aprilu 2014. imenovan za gradskog menadžera i pomoćnika gradonačelnika.

Od novembra 2017. godine je član Predsedništva Srpske napredne stranke, a na mestu zamenika gradonačelnika bio je od 2018. godine.

Ministarka rudarstva i energetike – Dubravka Negre

Rođena 1978. godine u Beogradu. Članica je Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke, a pre toga bila je direktorka Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan. Ima četvoro dece. Govori engleski, francuski, italijanski i ruski.

Pre karijere u Evropskoj investicionoj banci (EIB), radila je kao TV producent za svetsku televizijsku kuću CNN International. Dobitnik je nagrade Nacionalne akademije za televiziju, umetnost i nauku SAD.

U periodu od 2004. do 2012. godine vodila projekte Evropske investicione banke u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji. Pokrenula i ugovorila brojne projekte u oblasti obrazovanja, energetike, zdravstva, istraživanja i razvoja, telekomunikacija i saobraćaja. Objavila je nekoliko naučnih radova.

Ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu – Tomislav Momirović

Rođen je 1983. godine u Beogradu. Diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je bio student-prodekan, član Saveta fakulteta i član Saveta univerziteta. Od 2007. godine zaposlen u porodičnom preduzeću Mona d.o.o, koje su osnovali njegovi roditelji.

Ubrzani razvoj hotelske delatnosti ova porodična kompanija počinje 2011. godine, izdvajanjem kompanije Mona Hotel Management d.o.o. Od osnivanja nove kompanije obavlja funkciju generalnog direktora firme Mona Hotel Management, pod čijom su upravom tri hotela (hotel Zlatibor Mona na Zlatiboru, hotel Javor u Kušićima, hotel Argo u Beogradu) i jedan rezidencijalni objekat Vila Bella u Budvi. Aktivni je učesnik u poslovnom udruženju HORES (Udruženje hotelijera i restoratera – Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede).

Nije član nijedne stranke. Oženjen je, otac dvoje dece. Govori engleski jezik.

Ministar za javna ulaganja – Marko Blagojević

Rođen je 1974. godine u Beogradu. Završio Pravni fakultet u Beogradu.

Bio je jedan od najistaknutijih članova Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), još od njegovog nastanka avgusta 1997. godine. Nakon velikih poplava koje su u maju 2014. godine pogodile Srbiju izabran je za predsednika Kancelarije za obnovu i pomoć područja pogođenih poplavama. Oženjen je i ima ćerku.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Jelena Tanasković

Diplomirani ekonomista. Radila je u bankarskom sektoru, zatim na poslovima pomoćnika gradskog sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu u oblasti finansija.

Od juna 2018. godine bila je državni sekretara Ministarstva finansija, a dve godine kasnije postaje državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine.

  • Mike

    25.10.2022 #1 Author

    Kako ko?! Pa Aleksandar Vučić! 😇🤣

    Odgovori

  • IVAN

    25.10.2022 #2 Author

    Tesko nama ko sve vodi nasu ekonomiju.

    Odgovori

  • Tina

    25.10.2022 #3 Author

    Neke promene su napravljene. Videcemo kako ce se pokazati novi ministri

    Odgovori

    • Anna

      25.10.2022 #4 Author

      Da napravljene su promene-samo su promenili mesta tj. ministarstva

      Odgovori

  • GOCA BG

    25.10.2022 #5 Author

    Kao i svaka vlada,po rezultatima ce se sve videti…

    Odgovori

  • BRANA19

    26.10.2022 #6 Author

    Ko god da je vodi , nama nece biti lako…

    Odgovori

  • Coka13

    27.10.2022 #7 Author

    Ljudi isti, fotelje malo izmenjene, to je sve. I ovih par „novih“ u stvari nisu novi, samo će sad malo više biti na TV-u.

    Odgovori

  • Ceca

    30.10.2022 #8 Author

    Jedni te isti…

    Odgovori

  • MARE

    22.1.2023 #9 Author

    sve u svemu pukli smo

    Odgovori

  • SLAVICA

    17.9.2023 #10 Author

    Eci peci pec…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...