Biće teško utvrditi nadležnosti

Kovačević: Gomilanje ministarstava u resoru privrede nije dobro

IzdvajamoSrbija

24.10.2022 13:15 Autor: Marija Jovanović 15

Kovačević: Gomilanje ministarstava u resoru privrede nije dobro Kovačević: Gomilanje ministarstava u resoru privrede nije dobro
Šest meseci nakon izbora poznata su imena većine kandidata za ministre koji će činiti novu Vladu Srbije premijerke Ane Brnabić. Nova vlada imaće 25... Kovačević: Gomilanje ministarstava u resoru privrede nije dobro

Šest meseci nakon izbora poznata su imena većine kandidata za ministre koji će činiti novu Vladu Srbije premijerke Ane Brnabić. Nova vlada imaće 25 resora, čak četiri više od prethodne. Za sada, još uvek nisu poznata imena ministara koji će se naći na čelu Ministarstva informisanja i telekomunikacija i Ministarstva za javna ulaganja.

Ekonomista i konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević smatra da je nova vlada loše osmišljena, da je previše ministarstava i da će biti vrlo teško utvrditi ko je za šta nadležan, jer se u resore privrede ubrajaju Ministarstvo privrede, Ministarstvo finansija, Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, Ministarstvo turizma i još nekoliko njih.

Komentarišući još uvek upražnjeno mesto u Ministarstvu za javna ulaganja i šta će biti zadatak ovog resora, naš sagovornik kaže da je ovde pre svega u fokusu – šta je ulaganje?

„Ulaganje je trošenje sredstava budžeta, tako da će biti teško utvrditi šta se svrstava tu, a šta u neka druga ministarstva jer imamo nadležne resore i za infrastrukturu, privredu… Svakako, kada je reč o ulaganjima, tu postoje dva dela – jedno je upravo pomenuto trošenje javnih sredstava i ja se nadam da će to ostati u određenim ministarstvima u okviru njihovih resora. Ako se misli na investiranje, tu bi trebalo da pokušamo da nađemo neki bolji način da dođemo do konačno normalnih postupaka investiranja – da se proveri da li je investicija opravdana, da se urade sve studije pripreme, obezbedi finansiranje, praćenje i sve to tako da investicije budu realizovane u što kraćem vremenu i po prioritetima. To do sada, nažalost, nije bio slučaj“, ističe Kovačević u razgovoru za Biznis.rs.

Prema njegovim rečima, biće jako teško naći čoveka koji će voditi ovakvo ministarstvo za koje još uvek nije jasno ni čime će se baviti.

Zgrada Vlade Republike Srbije
Foto: Shutterstock

“Pitanje je kako ćemo naći način za investicije i neku instituciju koja bi to valjano radila. Ipak, ako je za investicije to je jedno, a ako je za javna ulaganja u celini prosto smatram da nije moguće naći nekoga ko bi mogao da pokriva tako širok obim poslova. Zato smatram da je neophodno prvo da vidimo šta će stvarno to ministarstvo početi da radi, da bismo znali i kakav profil ličnosti bi trebalo da bude na njegovom čelu”, dodaje Kovačević.

On smatra da razlog za ovoliki broj ministarstava pre svega leži u činjenici da je neophodno negde “smestiti” ljude koji su izgubili mesto u prethodnoj vladi.

“Mislim da ovoliki broj resora služi za udomljenje tih ljudi, pa će biti ne samo ovakvih ministarstava koja nisu dovoljno jasna, već i novih institucija, kancelarija i uprava unutar njih”, zaključuje Milan Kovačević.

Čime će se baviti Ministarstvo za javna ulaganja?

Kako se navodi u Zakonu o ministarstvima, čije dopune i izmene je Skupština Srbije usvojila 22. oktobra, Ministarstvo za javna ulaganja obavlja poslove državne uprave koji se odnose na koordinaciju realizacije projekata obnove i unapređenja objekata javne namene u nadležnosti Republike Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave u smislu prikupljanja podataka o postojećim i planiranim projektima i potrebama obnove javnih objekata, koordinaciju postupaka javnih nabavki, izvršenja ugovornih obaveza i plaćanja.

Takođe, ovo ministarstvo zaduženo je za stvaranje uslova za pristup i realizaciju projekata koji se finansiraju iz sredstava pretpristupnih fondova Evropske unije, donacija i drugih oblika razvojne pomoći iz nadležnosti tog ministarstva, kao i druge poslove određene zakonom.

“Ministarstvo za javna ulaganja vrši stručnu ocenu realizacije projekata obnove i unapređenja objekata javne namene u nadležnosti Republike Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave u smislu prikupljanja podataka o postojećim i planiranim projektima i potrebama obnove javnih objekata, koordinaciju postupaka javnih nabavki, izvršenja ugovornih obaveza i plaćanja”, precizira se u Zakonu o ministarstvima.

  • Mike

    24.10.2022 #1 Author

    Ma njima je to super! U tome je poenta 😇 Znamo da to nije vlada nikakva, zna se ko vlada, ovo da se drugari i idolopoklonici lika i dela uhlebe…
    Elem, evo da vam rešim misteriju, javna ulaganja npr: nacionalni stadion, krak metroa, Zadruga 7, Cecin novi album, Lukas na Hipodromu 2024?…😇

    Odgovori

    • IVAN

      25.10.2022 #2 Author

      Upravo tako..a inflacija sve vece i veca

      Odgovori

  • SUNCOKRET

    24.10.2022 #3 Author

    Važno je njimq jedino da su izmislili još 4 nova ministarstva kako bi uhldebili što više svojih nepismenih vernih xclanovaa sa dobrom platom. Ne moraju nista ni da rade kao ni do sada, uvek ima ko da radi za njih.

    Odgovori

  • Jovana24

    24.10.2022 #4 Author

    Kao da upravo to i nije poenta.. Kao da su to stvarno ministarstva i kao da je ovo država.

    Odgovori

  • GOCA BG

    24.10.2022 #5 Author

    Evidentno je da po Zakonu o ministarstvima se zna sta spada u tu nadleznost,a ko ce i sta tu raditi,videcemo uskoro…

    Odgovori

  • Anna

    24.10.2022 #6 Author

    Izmišljena ministarstva za gomilu nesposobnih političara.

    Odgovori

  • TIna

    25.10.2022 #7 Author

    Svako ministarstvo je znacajno, a biti ministar je odgovoran posao.Njegova sposobnost treba da se ogleda I u samoj sposobnosti organizacije poslova vise slicnih sektora koji treba da obuhvata samo jedno ministarstvo.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    25.10.2022 #8 Author

    Nema utvrđivanja nadležnosti kada je u SRB samo jedan čovek ministar za sve resore

    Odgovori

  • VOJKAN

    25.10.2022 #9 Author

    Dok se oni dogovore krenuće pripreme za nove izbore

    Odgovori

    • IVAN

      25.10.2022 #10 Author

      Upravo tako..mnogi bi rekli cirkus od drzave.

      Odgovori

  • IVAN

    25.10.2022 #11 Author

    Naravno da nije dobro to se odavno zna

    Odgovori

  • IVAN

    25.10.2022 #12 Author

    Zakonu o ministarstvima se zna sta spada u tu nadleznost,a ko ce i sta tu raditi,videcemo uskoro.

    Odgovori

  • BOJANA

    26.10.2022 #13 Author

    Mora svako da dobije obećanu funkciju.

    Odgovori

  • Ceca

    30.10.2022 #14 Author

    Mora da je zabavno izmisljati fotelje

    Odgovori

  • MAXMAD

    28.5.2023 #15 Author

    Kako udomiti sve te ljude stranačke?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...