Imaju plate kao hiljadu svojih radnika

Ko su najpreplaćeniji direktori na svetu?

BerzaNovacSvetVesti

4.3.2021 08:12 Autor: Marko Miladinović 0

Ko su najpreplaćeniji direktori na svetu? Ko su najpreplaćeniji direktori na svetu?
Američka neprofitna organizacija za prava akcionara As You Sow objavila je listu najpreplaćenijih izvršnih direktora u velikim međunarodnim kompanijama listiranim na svetskim berzama. Na... Ko su najpreplaćeniji direktori na svetu?

Američka neprofitna organizacija za prava akcionara As You Sow objavila je listu najpreplaćenijih izvršnih direktora u velikim međunarodnim kompanijama listiranim na svetskim berzama. Na prvom mestu ove neslavne liste je rođeni Indijac Sundararadžan Pičaj, direktor kompanije Alphabet, pod čijim okriljem posluje i Google.

Pičaj je samo tokom 2019. godine zaradio – na osnovu redovnih primanja i dodatnih bonusa – oko 280 miliona dolara, odnosno 1.085 puta više od prosečne godišnje plate zaposlenika u Alphabetu. Iako iz toga proizilazi da ona iznosi i za američke uslove sjajnih 258.000 dolara, treba uzeti u obzir da upravo Pičajeva zarada podiže tu varljivu statistiku.

Pa iako je kompanija u kojoj radi naj(pre)plaćeniji direktor izuzetno poznata, za neke od visokopozicioniranih na ovoj listi verovatno nikada niste čuli.

Foto: Sundar Pičaj/Wikimedia Commons.org

Iza direktora Aplhabeta, na dalekom drugom mestu, nalazi se Robert Svon iz Intela, sa godišnjom platom od 67 miliona dolara. To je 695 puta veća zarada za 12 meseci rada, od prosečnog zaposlenog u jednom od prvih IT giganata.

Ipak, najveća diskrepanca između prosečne i direktorske plate ustanovljena je u firmi Linde Plc. U pitanju je američko-englesko-nemačka kompanija sa sedištem u Velikoj Britaniji, koja se bavi velikim opsegom različitih delatnosti, ali najpoznatija je po rafinisanju nafte i proizvodnji tzv. industrijskog gasa. Ona je u prošloj godini ostvarila 27 milijardi dolara prihoda, a njen direktor Stiven Ejndžel je sa zaradom od 66 miliona dolara prihodovao kao 1.629 radnika sopstvene kompanije.

Na četvtom mestu je Liza Su iz Advanced Micro Devices, i godišnjom platom od 59 miliona dolara, a na petom Džon Plent iz Howmet Aerospace, sa godišnjim primanjima od 52 miliona dolara.

U prvih deset plasirani su i Bob Ajger iz kompanije Disney (47,5 miliona dolara), Dejvid Zaslav iz Discovery Inc. (45,8 miliona), Migel Patrisio iz The Kraft Heinz Company (43,3 miliona), Satja Nadela iz Microsofta (42,9 miliona) i Lahlan Murdok iz Fox Corporation (42,2 milion).

Ugledna savetodavna firma Institutional Shareholder Services je u poslednjoj godini pre pandemije predlagala da se izglasa nepoverenje prema čak 40 direktora sa liste 100 najpreplaćenijih. Prema njihovom tumačenju, direktorske novčane nagrade jednostavno ne opravdavaju ostvareni učinak, ma koliko kompanije u kojima oni rade bile velike.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...