TRŽIŠTE ZASTALO DRUGI PUT U 2021. GODINI

Koktel loših vesti oborio cene nafte

SvetVesti

22.1.2021 16:41 Autor: Vladimir Jokanović 0

Koktel loših vesti oborio cene nafte Koktel loših vesti oborio cene nafte
Cene nafte opale su u petak do popodneva (CET) za oko dva odsto. Nakon koktela loših vesti cene nafte vratile su se na nivo... Koktel loših vesti oborio cene nafte

Cene nafte opale su u petak do popodneva (CET) za oko dva odsto. Nakon koktela loših vesti cene nafte vratile su se na nivo iz prve nedelje januara. Porast broja novozaraženih korona virusom u Kini, gomilanje zaliha komercijalne nafte u Americi i povećanje izvoza iranske nafte prekinuli su entuzijazam koji je nosio trgovce od početka 2021. godine.

Analitičari tržišta iz kompanije Rystard Energy navode da je nafta „prikočila“ zbog loših vesti koje stižu sa svih strana sveta, prenosi Oil Field Technology. Širenje epidemije u Kini sve više poprima razmere drugog talasa, iako brojevi nisu veliki. Zaraza se pojavila u regionu Šangaja, gde je ranije nije bilo.

Porast broja zaraženih u Kini je zabrinjavajući, ne samo zbog toga što je Kina među najvećim svetskim potrošačima nafte i što je pojačanim uvozom ključno pomogla oporavku cena nakon aprilskog kraha, nego i zbog Kineske Nove godine 12. februara, a praznik je tradicionalno vreme velike potrošnje goriva.

Radnici na naftnoj platformi
Foto: Tanjug/AP

Američki naftni institut (API) objavio je nezvanične podatke o povećanim zalihama sirove nafte za prošlu nedelju, što nije bilo očekivano. Zalihe sirove nafte porasle su za 2,6 miliona barela u nedelji koja je okončana 14. januara. Bliži se i sezona radova na održavanju rafinerija, zbog čega ne treba očekivati dalji porast zaliha.

Proizvodnja iranske nafte bila je izvan globalnog nadzora, ali je tamošnji ministar energetike izjavio u četvrtak da je izvoz značajno porastao. Iran nije deo sporazuma OPEC+ o ograničenoj dnevnoj proizvodnji nafte, koja je balansirana sa opalom potražnjom, kako bi cene ostale na održivom nivou.

Podaci o praćenju kretanja tankera govore da uprkos sankcijama kineske rafinerije uvoze naftu iz Irana. Oko 300.000 barela dnevno, a ukoliko SAD budu ublažile sankcije Teheranu, Iran ima kapacitet da dopremi na svetsko tržište oko 1,6 miliona barela dnevno.

Foto: Tanjug/AP

Rystard Energy procenjuje da je evropska potražnja za mlaznim gorivom u prve tri nedelje januara 2021. u proseku iznosila oko 550.000 barela dnevno, što je oko 60 odsto niže od nivoa iz januara 2020. Potražnja za pogonskim gorivima u Evropi takođe je opala.

Umesto potražnje 6,5 miliona barela dnevno dizela i benzina, potražnja je smanjena na 5,3 miliona u poređenju za prošlim januarom. Dodatnu nelagodu na naftnom tržištu izaziva uvođenje novih restriktivni epidemioloških mera u Evropi, kao i presporo i nedovoljno efikasno masovno vakcinisanje od kojeg se puno očekuje.

Foto: Pixabay.com

Cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) kretala se u petak oko 52 dolara za barel, dok se severnomorskom naftom Brent trgovalo po ceni od oko 55 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Rekordna cena WTI nafte zabeležena je 14. januara, kada je koštala najviše od početka pandemije, 53,57 dolara za barel, dok je nafta Brent bila najskuplja 13. januara kada se njome trgovalo po ceni 56,06 dolara za barel.   

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...