Koncentracija vlasništva nije odobrena u skladu sa zakonom

Komisija pokrenula postupak protiv jedne od Matijevićevih kompanija

BiznisFirme u fokusuSrbijaU fokusuVesti

15.9.2021 08:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Komisija pokrenula postupak protiv jedne od Matijevićevih kompanija Komisija pokrenula postupak protiv jedne od Matijevićevih kompanija
Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak po službenoj dužnosti protiv privrednog društva MAT-Real Estate d.o.o, radi ispitivanja koncentracije koja je sprovedena iako nije... Komisija pokrenula postupak protiv jedne od Matijevićevih kompanija

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak po službenoj dužnosti protiv privrednog društva MAT-Real Estate d.o.o, radi ispitivanja koncentracije koja je sprovedena iako nije odobrena u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Komisije, prema osnovanoj pretpostavci ova koncentracija je nastala sticanjem kontrole od strane MAT-Real Estate nad Akcionarskim društvom za proizvodnju radijatora, kotlova i uslužnog liva Radijator, Beograd-Stari Grad – u stečaju, sada Radijator d.o.o. Zrenjanin.

U zaključku koji je Komisija za zaštitu konkurencije donela 6. septembra ove godine navedeno je da se firma MAT-Real Estate nalazi pod kontrolom Petra Matijevića (70 odsto) i Zore Matijević (30 odsto) i registrovana je za upravljanje nekretninama za naknadu.

Od kada je kupljena za upravljanje nekretninama registrovana je i firma Radijator, koja se ranije bavila proizvodnjom kotlova i radijatora za centralno grejanje. U Rešenju objavljenom na sajtu Agencije 31. avgusta stoji da celokupno vlasništvo nad Radijatorom, koje je do tada bilo u akcijskom kapitalu, prelazi u ruke kompanije MAT-Real Estate.

Komisija će u ispitnom postupku oceniti Zakonom propisane kriterijume kojima se utvrđuje dozvoljenost koncentracije, a naročito, okolnost da se radi o sprovedenoj a neprijavljenoj koncentraciji, što je bila obaveza učesnika na tržištu.

MAT-Real Estate d.o.o

BULEVAR MIHAJLA PUPINA 1, Novi Sad, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
1.938.804,32 (2020)
Broj zaposlenih:
2 (2020)

Zakonom je propisano da su koncentracije učesnika na tržištu dozvoljene, osim ako bi značajno ograničile, narušile ili sprečile konkurenciju na tržištu Republike Srbije, a naročito ako bi to ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje bilo rezultat stvaranja ili jačanja dominantnog položaja.

Komisija će utvrditi i bitne činjenice, dokaze i ostale elemente na kojima će zasnovati svoju odluku u pogledu eventualnog određivanja mere zaštite konkurencije, odnosno mere dekoncentracije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...