Sumnja na zloupotrebu dominantnog položaja

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak protiv Glova

Vesti

3.11.2022 18:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak protiv Glova Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak protiv Glova
Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) pokrenula je po službenoj dužnosti postupak ispitivanja povrede konkurencije, radi utvrđivanja postojanja zloupotrebe dominantnog položaja, protiv privrednog društva Glovoapp... Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak protiv Glova

Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) pokrenula je po službenoj dužnosti postupak ispitivanja povrede konkurencije, radi utvrđivanja postojanja zloupotrebe dominantnog položaja, protiv privrednog društva Glovoapp Technology d.o.o. Beograd (Glovo) i u njegovim prostorijama izvršila nenajavljene uviđaje.

Kako je navedeno u zaključku Komisije, u toku sprovođenja analize uslova konkurencije u oblasti digitalnih platformi za posredovanje u prodaji i isporuci pretežno restoranske hrane i ostalih proizvoda, u ugovorima koje je Glovo zaključivao sa svojim partnerima uočene su ugovorne odredbe koje za posledicu mogu da imaju isključivanje ili otežavanje širenja drugih, konkurentskih platformi.

Takođe su uočene i odredbe koje za posledicu mogu da imaju diskriminaciju partnera kroz primenu nejednakih uslova poslovanja, što sve čini zloupotrebu dominantnog položaja.

„Naime, pojedini ugovori i opšti uslovi poslovanja sa partnerima sadrže propisanu naknadu koju je partner dužan da plati ako stupa u slična partnerstva sa drugim platformama, odnosno nude se visoki iznosi u vidu ulaganja za marketing, uz obavezu vraćanja iznosa ukoliko se uspostavi saradnja sa još nekom platformom„, navodi se u Zaključku Komisije za zaštitu konkurencije.

Primena nejednakih uslova poslovanja na iste poslove sa različitim učesnicima na tržištu prvenstveno se ogleda u vidu različitih provizija prema različitim partnerima, a u zavisnosti od toga da li sarađuju samo sa Glovom ili i sa konkurentskim platformama, ističu iz KZK.

Uključivanjem ovakvih ekskluzivnih klauzula u ugovore sa partnerima ili raznih formi podsticaja ili pritisaka da se zadrži ekskluzivnost mogli bi se isključiti konkurenti sa tržišta ili smanjiti njihova mogućnost da se takmiče, što bi u krajnjoj liniji moglo dovesti do viših cena, manjeg izbora i ponude lošijeg kvaliteta, na štetu potrošača, smatraju u Komisiji.

U Zaključku se podseća da je društvo Glovo nakon preuzimanja platforme Donesi tokom 2021. godine značajno proširilo mrežu poslovanja i drastično povećao svoj tržišni udeo i stekao dominantan položaj, čime je ujedno promenjena i struktura ovog tržišta. Kao takav ima posebnu odgovornost u vezi sa radnjama koje preduzima na tržištu.

Iz kompanije Glovo su potvrdili da im se Komisija za zaštitu konkurencije obratila u okviru istrage.

Uvereni smo da je Glovo usaglašen sa svim važećim propisima o zaštiti konkurencije i pozitivnim propisima koji su definisani zakonom. Uvek sarađujemo sa nadležnim organima, pa tako i aktivno sarađujemo sa Komisijom za zaštitu konkurencije, pružajući sve releventne informacije potrebne da im pomognemo u istrazi“, navodi se u saopštenju Glova.

Takođe ističu da je, prema njihovim rečima, akvizicija Donesi u Srbiji u julu 2021. godine „bila u skladu sa svim antimonopolskim i pozitivnim propisima koji su definisani zakonom, kako bi se omogućile nesmetana konkurencija na tržištu digitalnih platformi za posredovanje u prodaji i isporuci, prevashodno hrane iz restorana i drugih proizvoda, i učinila ih dostupnim i neograničenim“. 

„Sve velike organizacije privlače pažnju regulatora i ovo ispitivanje je nešto što pozdravljamo, jer je od vitalnog značaja za očuvanje integriteta ekonomske konkurencije“, zaključuju iz Glova.

Tagovi
TRŽIŠTE
  • GOCA BG

    3.11.2022 #1 Author

    Da li je sumnja zloupitrebe ili prosto zele da neko drugi to radi…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...