Tržište udžbenika pod lupom

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak protiv Klet grupe

SrbijaVesti

22.10.2021 10:28 Autor: Stanislav Stanišić 0

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak protiv Klet grupe Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak protiv Klet grupe
Komisija za zaštitu konkurencije saopštila je da je pokrenula postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti protiv Klet grupe koju čine povezana društva –... Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak protiv Klet grupe

Komisija za zaštitu konkurencije saopštila je da je pokrenula postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti protiv Klet grupe koju čine povezana društva – dve izdavačke kuće, Klet i Freska, i privredno Društvo za izdavačku delatnost Novi Logos.

Kako se navodi u saopštenju, postupak je pokrenut radi utvrđivanja postojanja zloupotrebe dominantnog položaja, u smislu člana Zakona o zaštiti konkurencije, kojim se ograničava konkurencija na tržištu udžbenika za osnovno obrazovanje u Srbiji.

Komisija je na osnovu sprovedene analize uslova konkurencije na tržištu udžbenika za osnovno obrazovanje, kao i drugih prikupljenih podataka i dokumentacije, pretpostavila da Klet grupa, kao grupacija sa značajnim tržišnim učešćem, od 2014. godine sprovodi poslovne strategije koje odstupaju od redovnih uslova konkurencije na tržištu.

Kako dodaju, to se pre svega odnosi, na sprečavanje ili otežavanje konkurentima da uđu na tržište, cenovnu i rabatnu politiku i pogodnosti za škole u postupcima odabira udžbenika.

Naime, na osnovu sprovedene analize podataka o prihodima od prodaje udžbenika u posmatranom periodu, osnovano se pretpostavlja da Klet grupa ima značajan tržišni udeo na tržištu prodaje udžbenika za osnovno obrazovanje (preko 50 odsto), pri čemu prvi sledeći konkurent ima neznatan tržišni udeo u odnosu na Klet grupu.

„Stoga je pretpostavljeno da su navedena društva od 2014. naročito, ali ne isključivo, neposredno ili posredno nametala nepravične kupovne ili prodajne cene ili druge nepravične uslove poslovanja, ograničavala tržište i odbijala saradnju što za posledicu ima ili može imati značajno ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje konkurencije na tržištu udžbenika za osnovno obrazovanje, što predstavlja zloupotrebu dominantnog položaja“, navodi Komisija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...