podsticanje trgovine na veliko na duži rok

Kompanija Coal India tri procenta godišnje proizvodnje uglja izdvojiće za izvoz

BiznisFirme u fokusuSvetU fokusuVesti

5.2.2022 14:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kompanija Coal India tri procenta godišnje proizvodnje uglja izdvojiće za izvoz Kompanija Coal India tri procenta godišnje proizvodnje uglja izdvojiće za izvoz
Coal India LTD, najveći svetski proizvođač uglja, planira da direktno izvozi ugalj u susedne zemlje nakon decenija isključivog snabdevanja domaćih potrošača. Državna kompanija ima... Kompanija Coal India tri procenta godišnje proizvodnje uglja izdvojiće za izvoz

Coal India LTD, najveći svetski proizvođač uglja, planira da direktno izvozi ugalj u susedne zemlje nakon decenija isključivog snabdevanja domaćih potrošača.

Državna kompanija ima u planu da izvozi u Bangladeš, Nepal i Butan, prema nacrtu politike koji je poslat sekretaru indijskog ministarstva uglja, kao deo indijske politike „susedstvo na prvom mestu” koja nastoji da se suprotstavi rastućem ekonomskom uticaju Kine u Južnoj Aziji, piše Easterneye.biz.

Predlog je predstavljen na internom sastanku odbora o korporativnoj strategiji u oktobru 2020. godine i potvrdio ga je predsednik kompanije Coal India Reuters-u ove nedelje. Trenutno je ugalj na kritičnom nivou u ovoj zemlji, te prve takve isporuke neće biti verovatne do kraja ove godine.

„Idealno bi bilo da počnemo da izvozimo ove finansijske godine, to bi se i desilo da nije bilo energetske krize“, rekao je za Reuters predsednik Coal India Pramod Agraval (Pramond Agrawal), i dodao da je trenutni prioritet rešavanje domaće potražnje.

Prema predlogu stoji da će, „tri procenta godišnje proizvodnje uglja Indije biti izdvojeno za izvoz“ sa glavnim fokusom na podsticanje trgovine na veliko na duži rok.

Foto: Pixabay.com

Podsticaj izvoza se smatra dugoročnim zaokretom koji bi pomogao Coal India da diverzifikuje svoje tokove prihoda i podstakao pritisak Nju Delhija da učvrsti veze sa strateški važnim susedima.
Međutim, predlog je nedavno bio u senci nestašice uglja u Indiji, što znači da bi prve isporuke bile malo verovatne do kraja 2022. godine, navodi Agraval.

Indija koja se oslanja na ugalj jer skoro tri četvrtine snabdevanja električnom energijom obavlja ovim resursom, tek treba da se u potpunosti oporavi od krize koja je dovela do isključenja struje, koja je trajala i do 14 sati dnevno u nekim severnim državama.

Pritom, međunarodne cene uglja su porasle zbog iznenadne privremene zabrane izvoza od strane najvećeg izvoznika Indonezije i velike potražnje od evropskih kupaca zabrinutih da bi bilo kakva invazija Rusije na Ukrajinu mogla da prekine dotok gasa u Evropu.

Iako su domaće zalihe uglja poboljšane, u skoro polovini potpuno operativnih komunalnih preduzeća u Indiji su ispod 25 procenata federalnih nivoa.

„Ne očekujem da će energetska kriza u Indiji biti u potpunosti rešena najmanje do oktobra“, rekao je Agraval.

Kompanija Coal India, koja proizvodi 80 odsto uglja u Indiji, ima za cilj da poveća proizvodnju na milijardu tona do 2024. godine. Indija je drugi najveći proizvođač, potrošač i uvoznik uglja.

Indijski ugalj se generalno smatra slabijim kvalitetom. Preporuke su da se izvozi od 15 do 20 miliona tona do 2025. godine.

Kompanija Coal India je pregovarala sa vladinim i industrijskim zvaničnicima iz Bangladeša, Nepala i Butana, i prema dokumentima, procenjuje se da bi godišnja potražnja za Butan, Nepal i Bangladeš bila oko 17 miliona tona.

  • ZVE84

    7.2.2022 #1 Author

    Hvala Bogu Srbija ima dovoljno svog uglja, kako ne bi zavisili od drugih

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...